Äkta quiche lorraine

Efter den lyckade baskiska kycklingen fick det bli ytterligare ett recept ur den franska franska kokboksklassikern ”Je sais cuisinier”. Jag måste laga mer av dessa geniala recept men tyvärr är bristen på bilder i boken en hämsko. Nu blev det i alla fall en quiche lorraine.

En quiche är en öppen paj med olika typer av fyllning som hålls samman med en äggstanning. Quiche lorraine är kanske den mest kända och härstammar från regionen Lorraine som ligger precis väster om Alsace. En äkta quiche lorraine innehåller bara äggstanning och rökt fläsk. Inte skinka. Ingen ost. Inga örter. Ingen lök. Enkelt, så enkelt och i sin enkelhet så gott som bara ett klassiskt franskt recept kan vara.

Börja med pajdegen (en klassisk pâte brisée eller mördeg). I en stor bunke häller du 250 g vetemjöl och gör en grop i mitten där du lägger ned 125 g tärnat, kylskåpskallt smör, 1 msk neutral matolja och 1/4 tsk salt. Nyp snabbt ihop det hela tills smöret är fördelat i mjölet. Tillsätt 1-2 msk kallt vatten och arbeta snabbt ihop till en fast deg. Täck degen med plastfolie och låt vila i minst 1 timme i kylskåp.

Ta ut degen och låt den få rumstemperatur igen. Kavla ut så att degen gott och väl täcker en pajform (helst sorten med löstagbar botten) på 24 cm. Klä formen och tryck fast degen. Täck degen med ett smörpapper och tyng ned det med ris, bönor eller grovt salt. Grädda i ugn på 200 ° i 10 minuter. Ta bort smörpappret med tyngden och grädda ytterligare 10 minuter.  Sprid ut fint 125 g fint tärnat rökt sidfläsk över pajbotten (om du använder kallrökt sidfläsk kan du steka det gyllene som jag gjorde). Vispa samman 2,5 dl crème fraîche, 2 ägg, en nypa salt (tänk på att fläsket är salt) och nymald svartpeppar. Häll äggsmeten över fläsket och grädda pajen på 200° i cirka 40 minuter. Ät ljummen eller kall.

Etiketter:, , ,

Kategorier: Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

3 kommentarer på “Äkta quiche lorraine”

  1. 10 april 2012 den 9:05 #

    Snacka om klassiker. Den finns nog på nästan alla boulangerier över hela landet. Lourraine ligger annars strax väster om Alsace;) Men så funderar jag på receptet. Det finns massor med olika varianter, men är du riktigt säker på att det ska vara creme fraise i originalreceptet. Det verkar inte riktigt passa in tycker jag.
    PS Stripen om viner var bra!

    • 10 april 2012 den 12:21 #

      Såklart väster om Alsace, annars hamnar vi ju i Tyskland. Har ändrat.
      Jo i receptet anges crème fraîche (kan blandas med hälften mjölk) och boken får ju faktiskt räknas som den mest klassiskt franska, om vi bortser från Brillat-Savarin.

      • 10 april 2012 den 17:52 #

        Det var verkligen lurigt. Kollade i Beck-Child och de har grädde, men systrana Scotto har creme fraise och grädde. En riktig spännande luring. Brillat har jag inte i mitt resebibliotek;)

Lämna en kommentar