Viner med sur och bitter eftersmak

Priserna och kvaliteten på vår mat har diskuterats ganska intensivt. Senast var det griskrisen där svenska grisfarmare snart hör till historien eftersom de prispressas bortom det rimligas gräns. På något plan förstår de flesta av oss att det inte går att kombinera god kvalitet på råvaror och en anständig djurhållning när priserna ständigt ska pressas i botten.

Detta är en insikt vi bör ta med oss när vi ska köpa vårt vin. Det finns en gräns även för hur billigt vin kan bli. Det går inte att göra ett bra vin på undermåliga (läs ”överproducerande”) druvor. Man kan göra ett drickbart och passabelt vin genom att processa och ”sminka” det ganska hårt, men bra blir det aldrig. Vi bekymrar oss en hel del för vad vinet innehåller och hur det odlas men tänker vi på konsekvenserna av det låga priset på människorna bakom vinet?

När något är billigt är det alltid någon annan som får betala. Det kan vara barnarbetarna i asiatiska sweatshops, utblottade svenska grisfarmare (och grisarna) eller sydafrikanska vingårdsarbetare som lever under statarlika förhållanden. Bara häromdagen hörde jag om en våg av självmord bland vinodlare i Beaujolais. För att överhuvudtaget få sålt sitt vin och druvor tvingas de av stora upphandlare att acceptera priser under produktionskostnaden och ställs därmed inför att i förlängningen förlora sin gård som kanske gått i släkten i generationer. Samma mönster känns igen bland annat från Languedoc-Roussillon.

Som konsumenter har vi ett stort ansvar för utvecklingen mot billiga och massproducerade viner. Men än tyngre vilar det på de stora inköparna som i Sverige är en: Systembolaget. Det har under många år pågått en utveckling där vårt detaljhandelsmonopol till ”konsumenternas fromma” pressat importörerna att hitta billigare och billigare viner utan att tumma på kvaliteten. Redan för många år sedan mötte jag vinodlare som uppgivet skakade på huvudet och undrade om inköparna visste vad viner kostade. Uppenbarligen vet det inte det eller så bryr de sig inte om konsekvenserna av prispressen. Det är en tydlig trend att inköpen styrs mot outsinliga volymer, stora varumärken, breda lanseringar och stora förpackningar (bag-in-box). Allt detta är ett allvarligt hot mot de små producenterna, kvalitet, karaktär, särart och mångfald.

Vad ska jag göra som konsument? Börja så här: Försök att undvika viner som kostar under 75 kr (100 kr/l). Köp inte viner på bag-in-box eller motsvarande. Undvik stora varumärken och leta efter viner från små och oberoende producenter. Förutom att du främjar mångfald kommer du att få många fler intressanta smakupplevelser.

Själv ska jag försöka hålla mig till ovanstående råd när jag väljer vilka viner jag bloggar om.

Kategorier: Drycker, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

11 kommentarer på “Viner med sur och bitter eftersmak”

 1. 21 februari 2011 den 16:09 #

  Heja Anders! Det här är enligt mig ett mycket värre problem än huruvida vinerna innehåller syra eller om socker är tillsatt, vrålade hon med munnen full av Fair Trade-choklad (visst räknas bara häften av kalorierna där?).

 2. Kidde
  21 februari 2011 den 16:16 #

  jag talar ju naturligtvis till viss del i egen sak när jag hävdar att man inte med automatik behöver bojkotta boxar för att handla rättvist. Jag vet om din aversion mot förpackningen som sådan, och det får du förstås tycka som du vill om, men det bulkvin vi handlar med är både dyrt och csr-kontrollerat. Att det dessutom sliter mindre på miljön gör det ännu bättre, anser jag. 🙂

  Dock har jag svårt att förstå att man kan sälja boxar där det när skatt, moms, produktion, förpackning och transport är borträknat inte finns några pengar kvar till vätskan…

  I övrigt håller jag med dig fullständigt men så länge konkurrensen i branschen är så hård som den är kommer vi alltid tvingas överleverera i kvalitet – på någons bekostnad.

 3. 21 februari 2011 den 16:26 #

  Att jag går på boxarna här (förutom att det nästan sker reflexmässigt) är framförallt för att de utarmar mångfalden.

 4. 21 februari 2011 den 17:17 #

  [klistrar in samma kommentar som jag lämnade på Taffel]

  Svår fråga det där. En del viner håller ju överraskande god kvalitet för överraskande låga priser, och då är det inte utan att man undrar hur ekvationen kan gå ihop. Och huruvida den alls gör det.

  Frågan är om vi kanske också borde lobba för en ändrad prissättning på systembolaget och ändrad alkoholskatt?

  Dagens svenska system med höga fasta påslag och låga procentuella gör ju att (relativt) billiga viner blir dyra i Sverige jämfört med omvärlden, medan (relativt) dyra viner blir ovanligt billiga.

 5. Johan A.
  21 februari 2011 den 18:39 #

  En insinuant fråga, men var köper du dina kläder? Och vad viktigare är: anser du att vår skyldighet att konsumera etiskt — vare sig det handlar om rödtjut, läkemedel eller bryggkaffe — varierar med vår inkomst?

  Tack för en bra och intressant blogg.

  • 21 februari 2011 den 19:02 #

   Som svar på din ”insinuanta” fråga: Jag försöker köpa bra kvalitet varhelst den finns men på grund av min inkomst nästan alltid på halva reapriset.

   I övrigt anser jag att det är upp till var och en om man vill handla etiskt eller inte. Alla beslut man tar måste vara i enlighet efter samvete, ekonomi och andra avvägningar samt, förstås, prioriteringar.

   Själv är jag sorgligt inkonsekvent men försöker ändå balansera mitt liv på något halvbra vis.

  • Per Stade
   22 februari 2011 den 23:23 #

   Ursäkta en enkel landbygdsbo, men jag har lite svårt att förstå kopplingen mellan bag-in-box och Anders Öhmans brallor.

   • Johan A.
    23 februari 2011 den 10:57 #

    Jag syftade naturligtvis på att Anders Öhman, som framstår som en förnuftig, medkännande och intelligent människa, säkert ibland bär skjortor blekta av barnhänder i Bangladesh eller poppar generiska läkemedel framställda i Laos. Visst bör vi alla fundera över de etiska konsekvenserna av vår alkoholkonsumtion (och i det avseendet har nog Öhmans bloggade bidragit åtskilligt). Men innan vi slentrianmässigt börjar ösa skam över vinsugna fattiglappar (något som jag tycker mig se allt oftare bland aldrig-så-begåvade mat- och dryckesbloggare), bör vi nog först rannsaka vår egen — och då menar jag vår aggregerade — konsumetkarma.

 6. 21 februari 2011 den 18:59 #

  Så sant, så sant! Jag håller med och har precis också skrivit om samma saken här i Tyskland….. Roligt att jag skrev om 7-8 € och du skriver om 75 kr. Giggle. 😉
  Cheers!

 7. 23 februari 2011 den 11:41 #

  Johan A: Faitrade- och Krav-märkta viner hittar man faktiskt i det billigare sortimentet på Systembolaget.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Tweets that mention Viner med sur och bitter eftersmak « Öhmans Mat & Vin -- Topsy.com - 21 februari 2011

  […] This post was mentioned on Twitter by Magnus Reuterdahl, Magnus Reuterdahl. Magnus Reuterdahl said: Bra inlägg om konsumentansvar & vin RT @AndersOhma Viner med sur och bitter eftersmak: http://t.co/butcJVO […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: