Snart är det jul…

grisar

…och den här gången blir jag inte utan ekologisk julskinka! Det är precis 5 månader till julafton idag och skinkan förbokad.

Gjorde mig en utflykt till Ängavallen idag. Första gången jag kommit mig för att åka ut till denna ekologiska farm för grisar. Nåja. Farm och farm. Här är parkanläggningar, restaurang, hotell och konferensanläggning också. Bland annat. Två år i rad har jag några veckor innan jul försökt komma över ekologisk skinka från en glad gris. Två år i rad har jag ringt Ängavallen och fått medlidsamma kommentarer som ”tyvärr, försent” och ”du skulle bokat i höstas”. Har till och med försökt utnyttja personliga vänskapsband. Förgäves. Men i år var jag tidigt ute, åkte personligen ut och skrev upp mig för en sockersaltad, 3 kg+ utan ben för avhämtning den 22/12. Julen är fixad!

skyltNär jag ändå var i den lilla butiken kunde jag ju inte låta bli att handla på mig lite ekologiska och tillsatsfria charkprodukter. Det är verkligen inte billigt, men när man ser de glada lantrasgrisarna med intakta knorrar skutta omkring och böka fritt precis utanför så känns det värt det. Billigt fläsk har ett pris jag inte är beredd att betala. Man får göra som våra farföräldrar och spara in på sovlet; lite mindre av fläsket och mer av grönsakerna. Det blev härlig blodkorv, isterband och några av gårdens specialkryddade korvar.

Mysig butik, trevlig personal och fina varor. Ett besök rekommenderas. Dessutom tipsades jag om en granngård som kunde ha fina grönsaker. Mer därom i nästa blogginlägg…

Note: Grisar gör sig inte bra på bild. Antingen bökar de med huvudet djupt i marken eller så springer de som förgiftade illrar. Av 70(!) bilder blev ovanstående av lösspringande presumtiva julskinkor och syltor den bästa.

Kategorier: Okategoriserade

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

13 kommentarer på “Snart är det jul…”

 1. kerstin
  24 juli 2009 den 8:10 #

  uppe i ottan! Synd på grisarna egentligen, men de har ett bra liv medans de lever. det är gott på flera sätt 🙂

 2. m
  24 juli 2009 den 11:58 #

  Är det olika raser på grisarna? Har inte förr sett grisar i så många olika färger? De ser verkligen finfina ut! Och de ser dessutom ut att ha det fint! : )

 3. Anders Öhman
  24 juli 2009 den 15:31 #

  Tror faktiskt att det är typ av lantrasgris som får dessa olika teckningar och färger, ungefär som vissa katter kan få kattungar som ser helt olika ut. Men det är bara som jag tror.

 4. 25 juli 2009 den 16:44 #

  Ja, suck. Att det ska vara så svårt att få volym på de ekologiska produkterna när de är så efterfrågade! I tre års tid har vi försökt att förbeställa eko-julskinka så att vi ska kunna julrabattera den till våra kunder men fått nobben för att mängden inte kan garanteras.

 5. Anders Öhman
  25 juli 2009 den 19:51 #

  Man kan ju undra varför eko-gris ska vara så dyr när nötkött från KC-Ranch på Revingehed bara kostar nån tia mer per kilo.

 6. 26 juli 2009 den 17:02 #

  Vet inte säkert, men KC-korna slaktas i Sjöbo, ett stenkast från där de betar. Tror att bristande tillgång + lång transport driver upp priserna.

 7. 07 oktober 2009 den 14:19 #

  Vad roligt att du beställt vår julskinka, vi hoppas att den ska smaka.

  Under november kommer vi att servera vår populära gåsmiddag, kanske ses vi då? Läs om hela menyn här: http://angavallen.se/gåsmiddag-på-två-sätt-båda-roligare

  Välkommen åter
  Familjen Nordström

 8. Hanna på Möllan
  20 oktober 2009 den 15:11 #

  Ahhhh, har försökt i ett par veckor att beställa skinkan. Den socker-saltade är bland det bästa jag ätit. Har haft våta drömmar om den sedan julen 2004 då jag åt den sist.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Föraktade blodpudding « Öhmans mat- & vinblogg - 24 juli 2009

  […] underbara lunch bestod av ekologisk blodpudding inköpt på Ängavallen (särskild bloggpost här), riktigt bacon och lingonsylt. Puddingen stektes knaprig i fettet från fläsket såklart. Smaken […]

 2. Det är jord i salladen! « Öhmans mat- & vinblogg - 25 juli 2009

  […] mitt besök på Ängavallen blev jag rekommenderad ett ställe nästgårds som kunde ha bra grönsaker. “Ut på stora […]

 3. Definitivt inte kosher « Öhmans mat- & vinblogg - 25 juli 2009

  […] med skivad färsk vitlök ner i pannan; de sista skivorna riktigt bacon, två korvar från Ängavallen, resterna av flæskestegen och tärnad, grillad spädgris som legat och skramlat i frysen. Enbart […]

 4. Spädgrisracks och gulröda betor « Öhmans Mat & Vin - 31 juli 2009

  […] ett nytt besök på Ängavallen köpte jag en liten fin sida med spädgrisracks lagom för två. Fettsidan kryssades och masserades […]

 5. Tidigare i pressen – Ängavallen - 11 mars 2011

  […] 2009-07-24: Öhman mat & Vin: Ekologisk julskinka […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: