Utvärdering och analys av Julias köttgryta

boeuf bourgignon 2

Så blev det äntligen dags att avnjuta Julia Childs boeuf bourgignon. Skulle arbetet med grytan ha gett resultat? Kunde det smaka bättre eller annorlunda mot de enklare recepten? Svaret blev ett tveklöst och rungande ”JA”.

Grytan var otroligt mustig, rik på ”djupa” smaker och samtidigt mild. Köttet fullständigt ramlade sönder. Jag serverade med ett kraftigt, smörmättat potatismos smaksatt med selleri och palsternacka. ”Smakpanelen” på nio personer gav full pott och tummen upp för grytan.

Några funderingar kring detta recept

 • Man kan helt hoppa över att sjuda fläsket innan det steks om man använder rimmat eller färskt fläsk. Syftet med att sjuda bacon är att man inte vill ha röksmak i grytan. Vill man ha den rökiga karaktären kör man med rökt fläsk.
 • Receptet är inte så krångligt som det ser ut.
 • Förbered genom att skiva och tärna alla ingredienser innan du sätter igång så går tillagningen ganska snabbt.
 • Hemligheten med grytan är att alla ingredienser bryns och steks separat. På detta sätt mångdubblas maillardreaktionen som ger den djupa och fina smaken. Därför ska inga steg hoppas över.
 • Grytan är mycket vinvänlig, det vill säga att den fungerar fantastisk bra ihop med många olika typer av vin.
 • Alla borde prova att göra den!

 

Etiketter:, , , , , , , , , , ,

Kategorier: Julia Child recept, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

10 kommentarer på “Utvärdering och analys av Julias köttgryta”

 1. Mikael
  15 november 2009 den 18:21 #

  Måste säga att det är en mycket inspirerande blogg du har man blir alltid sugen på att testa det du har gjort.
  Igår gjordes Julia Childs Boeuf Bourgignon och provades idag med många glada minner från familjen.
  Tycker också att den var mild och mustig men saknade kanske lite av den rökiga smaken som man får av en vanlig Boeuf Bourgignon.
  Till maten drack vi Cuvèe Du Vatican CdR Villages 2007.
  Till efterätt blev det hemmagjord chockladglass med inlagda päron.

  Vad ska tetsas nästa gång?

  • 15 november 2009 den 19:56 #

   Tack! Kul att du gillar bloggen.
   Jag tror att den rökiga smaken vi är vana vid kommer från missuppfattningen att rökt fläsk ska användas. Men jag håller med om att det är gott.

 2. 16 november 2009 den 23:03 #

  Ser makalöst njutbart ut..!

 3. 19 november 2009 den 12:24 #

  Bouef bourgignon är otroligt gott! Jag älskar långkok, absolut det bästa sättet att laga mat:)

 4. 20 november 2009 den 14:15 #

  Kul att det blev så gott. jag brukar göra på lite enklare sätt, men det verkar väl värt att prova Julias sätt. Stort tack för vintips förresten!
  Hälsningar från fröken Dill

 5. 27 december 2009 den 22:23 #

  Ett klassisk bra recept. Har inte heller förstått iden med att koka baconet! Men där skiljer sig recepten En del ska ha rökt kött andra rimmat. Själv föredrar jag rökt okokt.
  Talade med en kock i Lyon i våras och han sade att även där är det en smaksak. Men han rekommenderade att ta en bit av läggen med. Då får du ju benmärg o smak och slipper naturidentiska köttaromer 🙂
  Tagliateller är nog ett ”måste”, men ta de a la Alsace med 7 gulor per kg och riv lite fransk ost i så blir det bra, och du kan få upp lite av såsen.
  Ocg missa inte den finhackade persiljan / gräslöken på toppen!

 6. Anna
  17 mars 2010 den 19:23 #

  Jag är tacksam över att läsa din blogg. Jag är inte ngn som är särskilt van i köket och efter filmen Julie&Julia blev jag så inspirerad att jag ska ge mig i kast med Boeuf Bourguignon imorgon. Halvt panikslagen då jag bjudit min bror som är kock och han vägrar hjälpa mig om jag tar ngt annat än bara vin i maten.. Men ska man följa Julia’s recept så ska man antar jag… Tack för en bra blogg…blir lugnare av att läsa den.. bara en aning.. men bättre det än inget.. eller hur… lol

Trackbacks/Pingbacks

 1. Julia Childs Boeuf Bourgignon « Öhmans Mat & Vin - 15 november 2009

  […] Jag dubblade receptet eftersom jag har tio gäster imorgon och grytan ska njutas i samband med en vinprovning. I övrigt följde jag receptet till punkt och pricka. Jag gör en hofbergare och återger nedan Julia Childs originalrecept ordagrant ur boken. I blått finns mina kommentarer. Jag återkommer med bild och resultat efter avsmakningen imorgon. EDIT: Resultatet och synpunkter på receptet hittar du här. […]

 2. En liten del av Bourgogne i Jönköping « Aqua vitae – livets vatten - 04 januari 2010

  […] och i glaset 2006 Chambolle-Musigny från Patriarche. Börjar med att tacka Öhman för recept och kommentarer kring detsamma, […]

 3. For dinner today I did boeuf bourgignon…. « Tobias weblog - 06 januari 2011

  […] It was a receipt from Julia Child that was translated and commentated by Anders Öhman here: https://ohmansmatovin.wordpress.com/2009/11/15/utvardering-och-analys-av-julias-kottgryta/. The result was very very good, tender, full of flavor and very fulfilling. It’s worth it. I […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: