Mmmmm…skitiga lakan!

När man sysslar med vin professionellt så blir man då och då anklagad för att använda ett fikonspråk som ingen förstår. Själv tycker jag det är lite konstigt eftersom vinbeskrivningar nästan helt och hållet bygger på jämförelser med frukter, bär och liknande. Det handlar helt enkelt om att ha ett ”referensbibliotek” av dofter, något som gemene man kanske inte har.

Men ibland räcker det inte med enkla beskrivningar som ”jordgubbe”, ”gräs” eller ”vanilj”. När man stöter på sammansatta, nyanserade och komplexa viner blir ibland liknelserna lite mer målande, personliga och hämtade ur de djupa doftminnena. Inte sällan kommer doftbilderna från upplevelser i barndomen. Kurragömma i skogen och stunder i mormors kök är rika källor att ösa ur.

Många intressanta och träffande beskrivningar kommer från mina elever och berikar min egen vinvokabulär. Senast igår fick jag lägga till ”badboll” och ”zinkplatta”. Det sistnämnda var en träffsäker bild av druvan zinfandel.

Min absoluta favorit är en beskrivning som väl täcker in en riktigt mogen, röd bourgogne. Dessa viner får en fysisk, kroppslig, animalisk ton med murriga, nästan orena toner med litet stråk av gödsel. När bitarna faller på rätt plats och det blir riktigt bra blir doften sensuell med nästan en erotisk lockelse. En elev utbrast spontant i mötet med ett sådant vin ”Det doftar skitiga lakan”!

Etiketter:

Kategorier: Drycker, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

5 kommentarer på “Mmmmm…skitiga lakan!”

 1. Per-Olov Berndalen
  11 maj 2010 den 15:01 #

  Mycket bra! Påminner om en god vän som får syndiga tankar av australisk chardonnay. Det är något i doften som triggar honom, och jag vet vad han menar… = )

Trackbacks/Pingbacks

 1. Bourgogne – vad är grejen? « Öhmans Mat & Vin - 22 juni 2010

  […] Hur smakar då vinerna härifrån? Ja de vita kan gå från de lätta, bentorra, extremt friska vinerna med toner av citrus och gröna äpple från Chablis till de fylliga, feta, smöriga, nötiga och fatlagrade vinerna från Meursault. De går från ganska lätta, friska och mjukt silkiga viner med toner av röda bär som de man hittar i Volnay. Deras raka motsats finner vi i grannbyn Pommard vars viner kan vara otroligt kraftfulla och sträva med mer mörk fruktighet. Sedan har vi allt däremellan samt de fantastiska flaskmognade vinerna som kan bli lite…hmm…funky. […]

 2. Temamiddag: gamla årgångar « Öhmans Mat & Vin - 01 juli 2010

  […] från en medelmåttig årgång som uppvisade oanade sidor. Doften var stor, mogen och utvecklad med ”skitiga lakan” och en djup sensuell doft. Sedan uppdagades lager efter lager av dofter som salami, marmelad, […]

 3. Ett gäng burgundiska pärlor « Öhmans Mat & Vin - 28 augusti 2010

  […] sura körsbär, cederträ, kanel samt lite animaliska inslag som lufttorkad skinka och ett uns ”skitiga lakan”. Smaken är medelfyllig med bra frukt av röda bär, jordgubbar, mörka körsbär, färska örter […]

 4. Masterclass Australia: Pinot noir « Öhmans Mat & Vin - 09 april 2011

  […] doft av syltade röda bär, läder, tobak, svamp, nyslaget hö, te och typisk burgundisk ton av ”skitiga lakan”. Medelfyllig, smakrik, välstrukturerad, mogna, röda bär, jordgubbar och körsbär. Stram, lång […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: