Lambrusco är så jävla bra!

Precis som rubriken påstår så finns det få viner som är så härligt lättdruckna och ”matvänliga” som lambrusco. Nu menar jag inte den undermåliga och söta alkopopsaspiranten som finns på Systembolaget och som bidragit till mången ungdomsfylla.

En genuin lambrusco är mörkt purpurfärgad och frizzante, det vill säga lätt mousserande. Doften ska vara stor, inbjudande med massor av mogen frukt och bär. Men det bästa är smaken som är torr och mycket, mycet fruktig med toner av mörk frukt som svarta körsbär och svart vinbär. Strukturen är nästan ”tuggig” med sina uppfriskande bubblor och med en lite kärvhet men nästan helt utan strävhet.

Lambrusco är så nära det perfekta buffé- och picknickvinet man kan komma. Prova det till parmaskinka, lite salami, porchetta arrosto, ost- och skinkpaj. Eller lasagne. Eller pasta bolognese. Eller grillad kyckling. Eller…ja, vad som helst nästan.

Men. Det finns ett stort ”men”. Riktig lambrusco går nämligen inte att få tag på i Sverige. Tack för det Systembolaget.

Kategorier: Drycker, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

13 kommentarer på “Lambrusco är så jävla bra!”

 1. jonas
  11 maj 2010 den 8:34 #

  Sådärja! Jag kan inget annat än att hålla med! Det var evigheter sedan man fick tratta i såg en riktig Lambruso. Var hittade du din? In Copenhagen?

  • 11 maj 2010 den 11:05 #

   Vi hade Italienska Utrikeshandelsinstitutet på skolan som presenterade vin och charkuterier. De var de som hade med sig godsakerna.

   • 11 maj 2010 den 11:07 #

    Köpenhamn är annars en god källa till lambrusco.

 2. kerstin
  11 maj 2010 den 9:26 #

  En stilla fundering bara, krumelurat som en fråga. Om ngt är lättdrucket så är då motsatsen; svårdrucket, eller tungdrucket eller… hur uttrycker man motsatsen.

 3. 11 maj 2010 den 10:17 #

  Meeeeeen! 😦

 4. jonas
  11 maj 2010 den 15:30 #

  vissa drycker SKALL vara ”tröga” att dricka. tex. riktigt kraftfulla och sträva rödviner. Som en kamrat uttryckte det: ”fan, det här går ju inte att dricka mycket av.” Alkoholstarka och bittra drinkar skall oxå vara ”tröga”.

 5. 11 maj 2010 den 17:02 #

  Vinhandlaren Carlo Merolli i Holte har ett mycket varierat och gediget Lambrusco utbud.

 6. 16 maj 2010 den 13:18 #

  Kan man dricka sig flätt på det?

Trackbacks/Pingbacks

 1. Soligt och smakligt i Köpenhamn, del 2 « Öhmans Mat & Vin - 17 juni 2010

  […] som numera är nästan helt inriktad på ekologiska produkter. Där hittade jag en ekologisk, torr lambrusco till endast 69 DKK samt ett vin från en fantastisk biodnamisk producent jag importerade till Grand […]

 2. Riktig lambrusco! ÄNTLIGEN! « Öhmans Mat & Vin - 22 februari 2011

  […] har redan deklarerat min kärlek till det röda, pärlande vinet från italienska Emilia-Romagna: Lambrusco. För de flesta är […]

 3. Vecchia Modena – röda bubblor från Italien | Öhmans Mat & Vin - 23 augusti 2012

  […] min klockarkärlek till lambrusco har jag tidigare skrivit om här och här. Nu äntligen finns det en lambrusco på Systembolaget som faktiskt lever upp till den […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: