Stackars underskattade kådvin

Det snackas och skrivs på korsen och tvärsen om rosévin till sommaren. Men det finns en riktig under-dog i de här sammanhangen som ofta får ta emot sparkar liggande; retsina. Inget annat vin (jo möjligen finosherry) är en sådan vattendelare mellan de som älskar och hatar. I fallet retsina är tyvärr fansen i minoritet om man inte befinner sig i Grekland.

Detta uråldriga, grekiska vin smaksatt med kåda har ett oförtjänt dåligt rykte i Sverige. Förmodligen beror det på vår (o)vana att dricka vin som sällskapsdryck. I det sammanhanget står sig retsina tämligen slätt. Det är väl kylt och med mat som det har sin funktion. Till grillat, välkryddat kött, tsatsiki och rostade rotsaker funkar till och med det sorgliga exemplet som är det enda tillgängliga på det svenska alkoholmonpolet. Det är nästan så man tror att inköpsavdelningen på Systembolaget har något emot grillspett, kvällssol och fetaost.

Kategorier: Drycker, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

4 kommentarer på “Stackars underskattade kådvin”

 1. 01 augusti 2010 den 9:33 #

  Mm, negativ särbehandling. Inköparna har kanske räknat soltimmarna och avstått…

 2. 01 augusti 2010 den 12:33 #

  Nu blev jag ju sugen på att testa!

  Och det finns för all del ytterligare en retsina att köpa via bolaget Retsina Boutari (nr 82524) ur beställningssortimentet. 72 kr mot 59 för Kourtaki. Vet du om den är bättre?

 3. 03 augusti 2010 den 10:22 #

  Är det inte lite med retsina som med dubbad film? Du kan vara purist och hata att höra John Wayne prata tyska, men å andra sidan kan man ju hävda att det tar ner det på rätt nivå, det är ju trots allt bara film. Och på samma sätt, häll ner kådaessens (eller verklig) i vinet och vips så försvinner de naturliga smakerna. Men å andra sidan, det är ju bara en sällskapsdryck? Jag skulle nog köpa retsina ungefär samtidigt som jag tatuerar mig (d v s högst osannolikt men inte omöjligt), men principiellt håller jag med dig – bara för att det stinker kåda är det inte hin håles påfund!

 4. 03 augusti 2010 den 11:06 #

  Jag brukar jämställa kådasmaken med ekfatskaraktär. Båda är smaksättning som ursprungligen kommer från transport och förvaringskärl.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: