En riktigt bra bourgogne

2007 Pinot Noir Terres de Famille från Domaine de la Vougeraie är en riktigt bra röd bourgogne som kostar precis under 200 kronor. Med tanke på att den ligger i beställningssortimentet så skulle förmodligen priset hamna ett par tior billigare om den listats av Systembolaget. Gå man ur huse och beställ så kanske vi ser den på hyllorna snart.

Egendomen är juvelen i kronan hos ägaren den stora bourgognefirman Boisset. Vinet är en cuvée av druvor från de egna ekologiska vingårdarna varav en tredjedel kommer från Côte de Beaune och resten från Côte de Nuits. Tidigare årgångar har varit strålande men även den svåra 2007 som nu levereras är mycket bra. Det är under svaga årgångarna som bra producenter visar sin styrka.

Stor, varm doft av solmogna röda bär, svarta vinbär och mörk fruktighet, stor kryddig ton och en rostad, nästan rökig, fatton. Jag hittar också lite av multnande höstlöv och den dova grönskan i en granskog. Smaken är ung, medelfyllig, mycket frisk och smakrik med en dominans av friska, röda bär, svarta vinbär, kryddig örtighet och en balanserad strävhet och fint integrerad fatkaraktär som minner om tobak. Lång och välbalanserad eftersmak med en liten aptitretande bitterhet.

En riktigt klassisk, välgjord röd bourgogne som kommer att utvecklas väl under flera år. Passar perfekt redan nu till klassiker som coq au vin, boeuf bourgignon eller till en liten osttallrik med lite mildare ostar.

Etiketter:

Kategorier: Drycker, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

7 kommentarer på “En riktigt bra bourgogne”

 1. Arvid Rosengren
  02 augusti 2010 den 19:29 #

  Håller inte med, och förstår inte riktigt hur du kan kalla den klassisk. Välgjord helt klart, men vi snackar supermodern, megaextraherad och ”putsad” bourgogne här.

  Vougeraie har lite snygga grejer i den låga prisklassen, men det blir tråkigare och tråkigare ju längre upp i hierarkin man kommer. I förhållande till andra producenter i samma prisläge det vill säga.

  I samma prisklass föredrar jag:
  http://www.systembolaget.se/SokDrycker/Produkt?VaruNr=75542&Butik=0&SokStrangar=
  och
  http://www.systembolaget.se/SokDrycker/Produkt?VaruNr=88219&Butik=0&SokStrangar=

 2. 02 augusti 2010 den 19:43 #

  Det verkar som om vi provat olika viner. 😉

  Ska absolut testa dina förslag.

 3. 02 augusti 2010 den 19:47 #

  Redan beställda! 🙂

 4. Arvid Rosengren
  02 augusti 2010 den 21:47 #

  Jag tycker det är ganska otypisk Bourgogne. Speciellt i en årgång som 2007. Om något borde den ju en Bourgogne Rouge vara slank och elegant för att matcha årgången om den är bra, eller grön och sur och den är dålig. Inte fläskig och mörkfruktig (vilket jag också kan känna igen från tidigare årgångar).

  Men har jobbat en del med deras viner förr och kan hålla med om att de är publikfavoriter. Perfekta vinpaketsviner. Men den generella filosofin verkar vara ”ju mer desto bättre”, och på premier och grand cru nivå är det inte helt konstigt om man blindprovar sig fram till att druvan är Syrah…

  Jag har faktiskt en flaska av detta hemma i kylskåpet dock, som skall bli spännande att prova:
  http://www.systembolaget.se/SokDrycker/Produkt?VaruNr=89460&Butik=0&SokStrangar=

 5. 02 augusti 2010 den 21:59 #

  Tyckte cremanten var lite ”too much”, men det kan vara en smaksak.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Ett gäng burgundiska pärlor « Öhmans Mat & Vin - 28 augusti 2010

  […] början av augusti bloggade jag om en trevlig, röd bourgogne som jag tyckte var ett bra exempel på den klassiska, lite kraftigare stilen. Arvid kommenterade […]

 2. När allt bara stämmer i en bourgogne… « Öhmans Mat & Vin - 07 september 2010

  […] tiden har jag skrivit en hel del om vanliga, generiska röda bourgogner. Först rekommenderade jag en som jag tyckte var bra, Arvid kontrade med två alternativ som testades och häromdagen varnade jag för ett riktigt trist […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: