Halvsekelgammal whisky och nybakad porter

Provade igår en riktigt gammal whisky och en purfärsk porter från ett nyfött bryggeri.

1958 Glen Grant är en single malt-whisky som buteljerades 2008 efter ett halvsekel på ett gammalt sherryfat av amerikansk ek. Vanligtvis brukar whisky tappa större delen av sin fruktighet och bli gistna och trista efter bara ett par decennier. Men det finns undantag. Enbart 361 buteljer tappades ur detta unika fat och ungefär en tredjedel av dem såldes på Systembolaget för ungefär två år sedan för 2 500 kronor. En god vän hällde upp ett par centiliter åt mig att smaka av den mörkt bärnstensfärgade drycken.

Doften var intensiv och hade mest karaktär av nytt läder, lite rökighet och karamell. Efter att ha vattnat ner den 46-procentiga spriten kom lite mer vagt fruktiga aromer och en svak karaktär av honung. Smaken var fyllig och mycket intensiv, snudd på smärtsamt. Fruktighet fanns där men smaken dominerades nästan helt av salmiak och tjärpastiller. Den lilla skvätten i glaset var mycket dryg.

Förvånansvärt vital och fruktig och full av kraft men saknar helt nyanser och komplexitet.

Malmö Brygghus är sprillans nytt och stans första mikrobryggeri och ölpub. Inrymt i gamla Fazer-fabriken och i nära samarbete med Malmö Chokladfabrik så är det naturligt att man gör en cacaoporter som dessutom finns tillgänglig på Systembolaget.  Man har helt enkelt bryggt ölen med lite kakaobönor. Inte så konstigt som det låter eftersom porter ofta har kakaotoner som spelar tillsamman med kaffe, lakrits, melass och andra mulliga dofter. Inte förvånande doftar och smakar brygden distinkt av kakao. Tyvärr blir det inte roligare än så för det är en förvånansvärt tunn och klen porter med obalanserad bitterhet.

Det är kul att det äntligen startar ett lokalt bryggeri i Sveriges tredje stad. Men man kanske skulle väntat med att lansera denna öl på Systembolaget. Gör om. Gör rätt.

Kategorier: Drycker

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Malmöitisk atypisk veteöl « Öhmans Mat & Vin - 07 juli 2011

    […] att jag inte varit och besökt deras bryggeripub. Som försvar ska väl sägas att deras släpp av cacao-portern avskräckte mig något. Men skam den som ger […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: