Spirit of Hven och skånsk embryowhisky

På Ven ligger världens minsta kommersiella destilleri. Men det är bara i prpoportionerna det är litet. Det handlar om stora smakupplevelser, höga kvalitetsambitioner och ett brett sortiment.

I sin litenhet är Sprit of Hven på den undersköna ön i Öresund en imponerande anläggning. Här kan framställas i princip allt; öl, whisky, ”calvados”, cider och vin. Bara fantasin sätter gränser, men idéer saknas inte. Produkterna är ekologiska, de nya ekfaten av den allra högsta kvalitet som finns tillgänglig och laboratoriet anlitat av whiskyproducenter i hela världen. Hit kommer skottarna för att studera hur ett bränneri ska anläggas och här regerar Henric Molin som anlitas som konsult av de främsta whisky- och spritproducenterna.

En provning med Henric är en mycket speciell och lärorik upplevelse. Det liknar ingen annan provning jag varit på. Bara att spänna fast säkerhetsbältet och åka med. Enbart uppställningen på bordet framför en gjorde att man började fundera. Varför var det framdukat Fanta, Indian Tonic, bärkapris, citron och ost? Det får du svaret på om du åker dit.

Vi provade bland annat produkterna här nedanför. Det är ingen billig sprit men det är mycket hög kvalitet. Dessutom kan man trösta sig med ett gott samvete då allt överskott från spritförsäljningen går till välgörande ändamål i de länder där den säljs.

Organic Vodka är en ekologisk vetevodka som fatlagrats på ny ek och därefter destillerats en gång till.

Vattenklar. Stor, ren doft med lätta inslag av vanilj och mycket diskret ek. Ren, mild och rund men smakrik och karaktärsfull. Kryddig, viss sötma och en liten fatsträvhet. En antydan till tjära i eftersmaken. Passar till salt mat.

Aqua Vitae Organic Oak Matured är en klassisk akvavit som är fatlagra enligt norsk tradition.

Bärnstensfärgad. Stor, ren doft av vanilj, tydlig ekfatskaraktär, eucalyptus, lakrits och distinkt ton av ”Kungen av Danmark”. Smakrik, rund och fyllig. Kryddig, aromatisk, någon sötma, tydligt fatig. Lång eftersmak med tydlig lakrits. Fungerar som en digestif eller till smakrika ostar.

Organic Gin är en ekologisk, distilled gin.

Vattenklar. Stor, ren doft med markerad citrusdoft, ceder och en diskret ton av enbär. Toner av bergamott, kardemumma och peppar. Rund, fyllig, mild och fruktig med den tydliga citrustonen, ceder och kardemumma. Lång nyanserad eftersmak. Tilltalar även mig som är en inbiten ginskeptiker.

Organic Summer Schnapps Oak Matured är ett fatlagrat kryddat brännvin med blommig karaktär.

Ljust bärnstensfärgad. Stor doft med disktinkt ton av Pommac, äpple, vanilj och rabarber. Rund, mjuk, medelfyllig och aromatisk smak av fläder. Ganska lång eftersmak med karaktär av ekfaten och en liten bitterhet. Lite udda smak, som inte tilltalade mig, med den blommiga aromatiska smaken till faten.

Organic Winter Schnapps är den senaste produkten som släppts lagom till jul.

Mörk bärnsten. Sor doft av pepparkaksdeg, hasselnöt, kanel, pomerans, vanilj, citrus och apelsin. Smakrik, kryddig och rund med en aning sötma och en lång eftersmak med liten ekstruktur och någon bitterhet. Bör passa perfekt till risgrynsgröten. Given på julbordet.

Spirit of Hven är ju omtalat för att de ska släppa den första skånska whiskynsom kommer 2012. Det mesta av den kommer att gå på export. Det som blir över till Sverige kommer mestadels gå till restauranger då man vill att så många som möjligt ska kunna smaka den och inte hamna hos samlare. Vi fick dock prova något som om drygt fem år kommer att bli en whisky; MPW 09 15 Months Old. ”Whiskyn” höll 48,2% och var lagrad på 20% ny chinkapin-ek och 80% på fransk allier som man lagrat Maculan Fratta på.

Mycket mörk bärnstensfärgad med en aning röd ton. Stor uttrycksfull, kraftfull, eldig doft av russin, vanilj, ”Kungen av Danmark”, rök, bränt socker, läder och nytt gummi. Smakrik, eldig och intensiv smak med tydlig eksträvhet och aromer som speglade doften. Stickig ättikssyra (etylacetat) som avslöjade ungdomen. Lång intensiv eftersmak.

Imponerande dryck som provades blint bland single malt-whisky och bourbon men som av de flesta valdes som favoriten. Kommer bli nåt stort när den vuxit upp.

Glöm inte att rösta på din favorit till Alternativa Matbloggspriset 2010!

Etiketter:

Kategorier: Drycker

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Fino Martini « Öhmans Mat & Vin - 15 november 2010

    […] är egentligen ginen från destilleriet på Hven som har en karaktär som tilltalar mig; en diskret kryddighet och tydlig citruskarakär. Som […]

  2. Fino martini — Gubbröra på Taffel.se - 15 november 2010

    […] är egentligen ginen från destilleriet på Hven som har en karaktär som tilltalar mig; en diskret kryddighet och tydlig citruskarakär. Som […]

  3. Urania – whiskeyn från Ven « Öhmans Mat & Vin - 09 februari 2012

    […] förmånen att prova detta destillat flera gånger under dess tillblivelse, bland annat har jag skrivit om det här. Destilleriet och spriten som kommit därifrån har hittills varit imponerande så det var med […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: