Klosterölen i Prag och soppa i bröd

Idag kämpade vi oss upp för de lika svindlande branta som vackra höjderna upp till klostret Strahov för att besöka Tjeckiens minsta bryggeri. På vägen behövdes en och annan paus för att smälta intrycken, hämta andan och undvika mjölksyra i benen. En vätskekontroll blev det också. Som traditionen bjuder i Prag så gäller varmt vin på hösten och vintern. Inget annat än en variant på glüwein men mycket friskt, aningen mindre sött och med en tydlig kanelton. Mycket gott och uppfriskande och väldigt långt borta från glögg.

Snudd på att vi gav upp innan vi nådde fram till det lilla, lilla bryggeriet Klášterní Pivovar Strahov inne på klostergården. Tur att vi höll ut för här möttes vi av bryggarvärme, glänsande pannor, gemyt, rustik mat och makalös öl. Vi fick omgående tre glas med de sorter som för tillfället fanns i kranarna; india pale ale (IPA) i ett elegant spetsglas samt amber lager och dark lager i små knubbiga sejdlar.

IPA:n var osedvanligt välbalanserad med en behärskad arom av humle och en riktigt bra och maltig kropp och en avslutande bitterhet helt i proportion till frukten. Jag njöt bara av att titta på de små, små bubblorna som lojt tog sig till ytan och bildade ett tätt skum. Den mörka lagern var nästan kompakt svart men hade en lätthet och friskhet som tydligt visade pilsnerns kvaliteter. Trots den hårt rostade malten fanns här inga överdrivna kaffe- eller chokladtoner som ibland kan bli lite tröttande. Favoriten blev dock den djupt gyllene amber pilsner som ständigt finns i kranarna. Mycket fruktig, fyllig och med en bra friskhet och humletoner som spelade understödjande andrafiol. Snyggt! Alla öl opastöriserade såklart.

Vi tog in varsin rätt från menyn och beställde in mer öl. Jag tog en gulaschsoppa serverad på traditionellt sätt i bröd. Fantastiskt fin, mustig och pepprig smak och otroligt mört kött. Skolexempel på bra långkok. För tre små öl, en varmrätt och en kopp espresso fick jag punga ut med dryga hundralappen. Livet är rättvist ibland.

Mycket trevligt besök som avslutades med en rundtur och guidning (inte många steg) av bryggmästaren. Tur att vi tog oss upp för branterna. ”Worth waiting for” som det sägs i reklamen för en mindre karaktärsfull öl.

Kategorier: Öl, Drycker

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

5 kommentarer på “Klosterölen i Prag och soppa i bröd”

 1. 04 november 2010 den 19:45 #

  Mmmm det ser ljuvligt gott ut!

 2. Doris
  20 mars 2012 den 22:49 #

  Hej, en fråga om soppa i bröd. Blir inte brödet helt upplöst av soppan, eller hur funkar det?

  • 20 mars 2012 den 23:23 #

   De använder ett säkert ett speciellt bröd för brödet håller fint, åtminstone så länge att man hinner äta upp soppa.

 3. Olle
  07 april 2013 den 14:28 #

  Oj, det här känner jag så väl igen. Vi upplevde samma sak oktober 2010.
  Precis som du skriver, så var det den gyllenbruna pilsnern i kranen som var bäst och tillsammans med en gulaschsoppa i bröd smakade det hur gott som helst. Detta efter en tung vandring upp.
  Jag åker till Prag igen i slutet av maj nu i år och naturligtvis står samma vandring på programmet även denna gång.

Trackbacks/Pingbacks

 1. En pilsner i Plzen « Öhmans Mat & Vin - 05 november 2010

  […] mellan en av ölvärldens giganter och tjeckiens minsta bryggeri dagen innan var slående. Båda mycket fina upplevelser men förvånande nog var inte skillnaden i […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: