Masterclass Australia: Chardonnay

Andra dagen av masterclassen inleddes med en omfattande och intressant genomgång av olika stilar av australiensisk chardonnay. Mycket prat om vinmakning, ekhantering, kloner och klimat. I princip samma provning som i Rust som fick mig att öppna ögonen för denna typ av vin. Otroligt intressant.

2009 Mac Forbes Woori Yallock Chardonnay / Yarra Valley
Mycket ljust gul. Medelstor, ung doft av gula frukter, omogen ananas, gröna äpplen, citrus och en liten fläkt av knallpulver. Lätt, torr, mycket frisk med dominans av gröna toner, granny smith-äpplen, citrus, krusbär.

2008 Farrago Chardonnay / Mornington Peninsula
Mycket ljust gul. Stor, smörig doft av gula frukter, persika, apelsinskal, gula päron, lite toast och rökig mineralton. Medelfyllig, fruktig, torr, mycket frisk syra, gröna äpplen, lime citrus och en mycket diskret fatstruktur. Mycket bra längd och liten åtstramande mineralitet.

2008 Coldstream Hills Chardonnay / Yarra Valley
Ljust gyllengul. Stor doft av mogen gul frukt, citrus, apelsinblomma, smörighet, lite rostad ton och en rökig mineralkaraktär. Medelfyllig, mycket fruktig , balanserad frisk syra och liten fetma. Något eldig och med ganska lång eftersmak där en tydlig men välavvägd fatstruktur dyker upp.

2008 Heemskerk Chardonnay / Coal River Vally, Tasmania
Mycket ljust gul. Ganska lite doft av gula frukter, citrus, mineral/krita och en liten nötighet. Medelfyllig till fyllig, torr, pigg och frisk syra, tillbakahållen frukt, mycket torrextrakt och en lite stram karaktär. Eftersmaken domineras av frisk citrus och en markant mineralitet. Balanserad, lång och koncentrerad. Mycket karaktärsfull och i en stil som en grand cru från Chablis.

2008 Bindi Quartz  Chardonnay / Macedon Ranges
Mycket ljust gul. Medelstor doft av smörkola, vanilj, gräddighet, honung och gula äpplen. Medelfyllig, torr, rik fruktighet och med en frisk syra. Gula och gröna äpplen, lime, smörighet och en diskret fatton. Bra eftersmak med mineralitet.

2008 Penfolds Reserve Bin 08A Chardonnay / Adelaide Hills
Mycket ljust gul. Stor, komplex, rökig, rostad doft, kaffe, gul mogen frukt, citrus och tydlig mineralton. Fyllig, torr, fet fruktighet, frisk syra, omogen ananas, gula äpplen och päron. Kraftfull men balanserad med lång eftersmak med åtstramande mineralitet och fattanniner. Snygg kombination av Australiens moderna och gamla stil.

2006 Leeuwin Estate Art Series Chardonnay / Margaret River
Mycket ljust gul. Stor, komplex doft av ananas, rostade nötter, gula äpplen, liten vaniljton och smörighet, mogen citrus, rökig mineralitet. Fyllig, torr, mycket frisk syra, koncentrerad gul, mogen frukt, aprikos, ananas, lemoncurd, nötter, fin fatstruktur. Lång, intensiv och balanserad eftersmak med en fin mineralkaraktär. 100% ny ek som knappt märks. Mycket bra!

Följ vad som händer på Gustibus Wine & Spirit Academy på Facebook.

Kategorier: Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Aussie Chardonnay is the shit! « Öhmans Mat & Vin - 27 januari 2012

    […] Det har snackats en hel del om renässansen för australiensisk chardonnay. Själv fick jag en riktig ögonöppnare för ganska precis ett år sedan under min vecka i Rust där Justin Knock höll en provning på temat. Tre månader senare repriserade han denna demonstration av den nya tidens chardonnayer under masterclassen i Malmö. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: