Ett grönt troll

Cider är en sorgligt bortglömd kulturdryck här i Sverige. Det beror framförallt på att de flesta av oss vuxit upp med söta, alkoholfria substitut om inte har mer än namnet gemensamt med det jästa äppelvinet.

Nu ses dock en ljusning vid horisonten. När intresset för sortspecifika muster ökar och förslaget om alkoholförsäljning på gårdsbutiker står för dörren så dröjer det nog inte länge innan vi har hantverksmässigt framställd cider här igen. Gissningsvis kommer den då stilmässigt ligga närmare den engelska med sina toner av äppelkällare än den franska traditionen med stalliga dofter som kräver lite tillvänjning.

Tills dess får vi trösta oss med vad som finns på Systembolaget. Där kan man nu hitta Green Goblin som är en ekologisk cider jäst och lagrad på 100-åriga ekfat. Cidern tillverkas av bryggeriet Wychwood som bland annat ligger bakom alen Hobgoblin. Cidern har en vackert, djup gyllengul färg och en distinkt ton av bokna äpple, oxidation och liten nötighet. Smaken upplevs som närmast torr, frisk och stram trots 32 g socker/liter och har en distinkt ren och fin karaktär av röda vinteräpplen. I den långa eftersmaken hittar man en liten fatstruktur. Fin som både törstsläckare och till mat. Pröva till rustik husmanskost eller till en måttligt het curryrätt.

Etiketter:

Kategorier: Drycker

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: