Grönt inte alltid skönt

 

Efter den positiva upplevelsen med bordeauxfavoriten i snygg modern kostym fick jag blodad tand. På Systembolagets nyhetshylla stod ekologiska 2009 Château de Lagarde för 109 kronor och den fick utan vidare tvekan följa med hem.

Efter en snabb avsmakning beslöt jag att ge vinet en rejäl luftning i karaff för att det skulle släppa till lite mer. Tyvärr hjälpte det inte särskilt mycket. Det här är nämligen en riktigt tråkig, snipig och stjälkig bordeaux. Kärva garvsyror dominerar totalt över en ganska klen frukt som inte lyckas dölja tonen av grön paprika/tulpanstjälk.

Varför Systembolaget köper in sådana här bordeauxviner är obegripligt. Antingen vet man inte vad man kan få eller så är importörerna oförmögna/ointresserade av att leta upp bra viner från regionen. Möjligtvis har man en kvot av ekologiska viner att fylla men det här kan knappast göra den mest inbitna miljömupp munter. Det är hemskt trist för jag vet att Bordeaux kan leverera bra, fruktiga, karaktärsfulla och samtidigt publika viner till under hundralappen. Dessutom ekologiska. Ska det vara så svårt att låta svenska vinkonsumenter få ta del av dessa?

Nåja. Den gick hjälpligt att skölja ned med grillad grishals och potatisgratäng.

 

 

Etiketter:,

Kategorier: Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

5 kommentarer på “Grönt inte alltid skönt”

 1. 09 september 2011 den 22:25 #

  Möjligen kan man ju undra vad “grönt” har med saken att göra? Om det nu inte hade varit ekologiskt odlat, hade du då sagt ”traditionella syntetiskt kemiskt besprutade vingårdar är inte alltid gott” och undrat varför Systembolaget och importörerna ägnar uppmärksamhet åt ”traditionella” odlare av den här sorten.

  Dåligt vin är dåligt, vare sig det är ”traditionellt”, ekologiskt, biodynamiskt, hållbart, kravmärkt, nyckelmärkt eller något annat.

  Och visst, Bordeaux är en av Frankrikes regioner där man idag kan hitta verkligt prisvärda viner för priser som inte är dyrt alls, 8-10-12 euro och man kan få utmärkt kvalitet. Både grönt, rött och vitt. Fast kanske inte på Systembolaget. ”Tack vare” att det är ett monopol.

  Eller hur?

 2. 09 september 2011 den 22:39 #

  Nu söker du konflikt där det inte finns någon, Per. Du vet mycket väl att jag inte har någonting emot ekologiska viner. Tvärtom.

  Rubriken är satt med tanke på att vinet är ekologiskt (grönt) samt att vinet är ”grönt” i karaktären. Man får aldrig missa att försöka skriva en bra rubrik.

  Givetvis måste jag påpeka att vinet är ekologiskt då det tydligt marknadsförs som det och då jag vet att det finns mycket bättre alternativ. Särskilt viktigt då Bordeaux är en region som haft det motigt på detta område. Hade vinte varit märkt och marknadsfört som ”traditionellt syntetiskt och kemiskt besprutat” så hade jag skrivit en mycket lång och förvånad bloggpost om detta.

 3. 10 september 2011 den 0:31 #

  Förefaller lite omotiverat att fokusera på att vinet är ekologiskt om det helt enkelt är uselt, om man nu inte tycker att det ekologiska har något med uselheten att göra. Speciellt som du tydligen tycker att ekologiska viner har ett plus. Finns väl gränser för vad som kan falla inom det rimliga för effektsökeri. Apropå motigt, Bordeaux var ett av de första områdena att göra en växthusgasanalys, så på vissa sätt ligger de ju i framkanten av miljötänkande.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Framstressad bordeaux med frågetecken « Öhmans Mat & Vin - 25 september 2011

  […] fathantering och trolig överextraktion. Visserligen fanns här mycket mogen frukt och avsaknad av den där gröna och stjälkiga tonen man ofta hittar i billigare bordeauxer (och även dyrare) men det hjälper inte när det i övrigt […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: