Mustig, kryddig saffransdoftande fiskgryta

Nu när priset på saffran sjunkit lagom till jul så får man passa på att frossa i fisksoppor och grytor. Den här blev riktigt bra med en fin hetta, fyllighet och perfekt saftig fisk tillagad på eftervärmen.

Skala 3 mjöliga potatisar och skär i mindre bitar. Skala 3 morötter och slanta hyfsat tunt. Skiva en medelstor fänkål  och 4 vitlöksklyftor fint. Skiva en medelstor purjolök men spara lite av det gröna. Fräs purjolöken och vitlöken i rikligt med olivolja tills de börjar mjukna något. Bland ner en 2-3 msk tomatpuré, 1 påse saffran, 1 tsk red hot chili flakes, 2 stjärnanis, 1 tsk timjan och 1 tsk rosmarin och fräs lite till. I med potatis, fänkål och morötter och fräs ytterligare någon minut innan du slår på 1/2 butelj torrt vitt vin, spadet från 1 burk körsbärstomater, 1 msk vietnamesisk fisksås och 1 pod hönsbuljong. Låt sjuda i cirka 30 minuter eller tills potatisen börjar bli mjuk. Under tiden skalar du tunt av skalet från en halv apelsin och pressar juicen ur andra halvan (cirka 1 dl). När du lätt kan trycka sönder potatisen med en gaffel (den mosade potatisen blir som en redning) slår du i apelsinsaften, lägger i skalet och körsbärstomaterna. Låt sjuda 5-7 minuter innan du plockar upp apelsinskalet och vänder ner 500-600 g färsk fisk (till exempel lax och torsk) skurna i lagom stora bitar. Stäng av värmen, lägg på locket och efter 5-6 minuter är fisken klar. Servera grytan genast toppad med den finskurna, gröna purjon, några nävar skalade räkor och eventuellt lite av fänkålskruset.

Etiketter:,

Kategorier: Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: