Kyckling Kiev

För något år sedan blev jag sugen på att laga kyckling Kiev. Jag tror det var i någon film rätten nämndes och det lätt så ljuvligt med den smörspäckade fågeln. Sedan har det inte blivit av, mest för jag fått för mig att det var komplicerat.

Efter att ha googlat runt lite insåg jag snabbt att det fanns massor av varianter av detta klassiska recept. En del anger att kycklingen ska friteras andra att den ska stekas. I några recept saknas helt vitlöken och i andra citronen. Den största skillnaden är dock hur kycklingbröstet späckas. Antingen snittar man en ficka i köttet och fyller med smöret eller så bankar man ut bröstet och rullar ihop som en dolme. Jag valde det sistnämnda och det här är min variant.

Väldigt gott blev det med saftig kyckling, smakrik smörblandning som rann ut över den gröna sparrisen och spenatriset jag serverade till.

Till 2 personer: Rör ihop 50 g smör med en pressad stor vitlöksklyfta, rikligt med hackad persilja, en nypa salt, lite rivet citronskal och lite pressad citron. Forma till en limpa, rulla in i lite gladpack och kyl väl. Lägg kycklingbrösten under lite plast och banka ut platta med en tung kastrull. Skär till en tjock längd av smöret och lägg mitt på köttet, vik in ändarna och rulla ihop. Packa in i plast och lägg en halvtimme i frysen så de håller formen.

Blanda 1 dl vetemjöl med 1 tsk salt, 1 tsk paprikapulver och rikligt med nymald svartpeppar. Blanda rikligt med ströbröd med finriven parmesan. Vispa samman 2 ägg med en skvätt vatten. Vänd kycklingen i mjölblandningen, därefter i ägget, sedan i ströbrödet, ägget igen och en sista gång i ströbrödet. Låt vila i kylen 20-30 minuter. Hetta upp rikligt med olja och smör i en stekpanna och stek hastigt på alla sidor av paketen tills det får en fin gyllenbrun färg. Stek färdigt i ugn på 180° i ungeför 30 minuter.

Etiketter:, , , , ,

Kategorier: Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

3 kommentarer på “Kyckling Kiev”

 1. Örjan
  17 december 2011 den 20:19 #

  Enligt uppgift- Kyckling Kiev
  Rätt tillagad (och snabbt serverad)
  Stick nål (gaffel) i kycklingbröstet. -smält smör skall sippra(spruta) ut!

 2. 18 december 2011 den 8:04 #

  En rätt som jag faktiskt aldrig hört talas om. Intressant!

 3. Lena
  18 december 2011 den 14:18 #

  Mmm, låter gott! Kanske kan passa till nyår?!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: