[yellow tail] – vinet som förändrade mitt liv

[yellow tail] räknas som ett av de mest framgångsrika och största varumärkena inom vinbranschen. Enorma volymer har exporterats från den jättelika anläggningen i Australien sedan lanseringen för lite drygt 10 år sedan. Det sägs att 40% av de australiensiska vinerna som säljs i USA är en [yellow tail].

Jag var med och lanserade [yellow tail] Cabernet-Merlot i Sverige en gång tiden då vinet togs fram speciellt enligt en offertförfrågan från Systembolaget. Det lanserades stort, säljer fortfarande mycket bra och finns i de flesta butiker. Men det är inget jag är stolt över, för det är ett förfärligt vin!

Den påträngande doften osar vanillin och klumpigt syltig frukt. Smaken är totalt ur balans och spretar åt alla håll med låg fruktighet, stickig syra, grova men glesa tanniner och med en högst påtaglig sötma som ska imitera mogen frukt. Sötman är efterhängsen och kletar sig fast i gommen tillsammans med den artificiella vanillintonen. Varningsflagga höjs men vi använder flitigt vinet i utbildningen som ett  exempel på ett vin som sätts samman efter ett recept i industriell skala och som sminkas upp för att  dölja en undermålig råvara.

Vad menar jag då med rubriken ”[yellow tail] – vinet som förändrade mitt liv”? Jo, ungefär samtidigt som vinet lanserades såg jag filmen Mondovino om vinvärldens globalisering. Sedan behövdes det bara en mycket liten knuff för att jag skulle säga upp mig och starta min nya karriär. Det är jag glad för idag.

Etiketter:

Kategorier: Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

8 kommentarer på “[yellow tail] – vinet som förändrade mitt liv”

 1. 30 januari 2012 den 22:50 #

  Och med ca 295000 fans sägs den vara världens största winery Facebook page…
  Schrecklich

 2. Per Stade
  31 januari 2012 den 0:44 #

  Aldrig hört talas om det.
  Har jag missat nåt?

 3. 31 januari 2012 den 15:49 #

  Och du får 2 flaskor för 85 dkk denna veckan om du har vägarna förbi Netto i Danmark denna veckan!
  Mitt favvisvin!

 4. 31 januari 2012 den 15:50 #

  Och jag behöver väl inte säga att jag inte är enig i ditt utlåtande om själva vinet…

  Märkligt nog är ettiketten gul i dk…

  • 31 januari 2012 den 17:34 #

   Guuud så tråkigt det vore om vi alla tyckte likadant.

   Den gula etiketten sitter nog på vinerna av shiraz om jag inte missminner mig. Det finns massor av olika viner från yellow tail.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Inget fel i att vara stor « Öhmans Mat & Vin - 31 januari 2012

  […] gårdagens sågning vill jag klargöra en sak: det är inte automatiskt fel att vara stor. Många av de största […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: