Tres Amigos

flaskor

Tre spanska viner blev det på en liten improviserad provning till den, av misstag, spanieninspirerade middagen igår. Flaskorna plockades upp på Systembolaget häromdagen som räddare i nöden. Under sommaren har nämligen vinlagret hemma sjunkit drastiskt och är nu nere på rariteterna. Jag behövde lite enklare viner för att rädda godsakerna i samlingen helt enkelt. Det blev en del spanskt som verkade intressant.

Först ut var 2006 Butibalausí Negre Crianza, ett ekologiskt vin från Mallorca. Vi ser inte mycket av de spanska övinerna i Sverige så ursprung, ekologiskt odlat och en skum druvsammansättning av ull de llebre (tempranillo), manto negro, callet, cabernet sauvignon och syrah avgjorde saken. Priset på 115 kronor utlovade ju någon form av ambition också. Doften var varm, lite syltig och knäckig med toner av röda bär. Smaken var medelfyllig med ganska låga frukttanniner frisk syra och fattanniner som dröjde kvar i gommen. Ganska bra frukt som dominerades av röda aromer som röda vinbär och lingon. Ganska mycket bitterhet i den torra eftersmaken. Lite spretigt och obalanserat. Roligast med vinet var det omöjliga namnet som man säkert fnittrar åt efter några glas. Hade varit helt OK om det kostat 70 kronor. Domen blev ”Nej tack!”

Vin nummer två var 2006 Vedré från området Jumilla i södra Spanien. Flaskdesignen var snygg på ett modernt, spanskt prettovis. Lite för snygg om man bortser från den snövita syntetkorken. Syntetkorkar är ett hatobjekt men skruvkorkar älskar jag. Som sig bör dominerade druvan monastrell och resten av blandningen bestod av syrah och tempranillo. Doften var här större, mer uttalat fruktig och syltig och med en viss kryddighet. Tyvärr dominerades doften av en lite pålagd fatton som jag brukar beskriva som ”play-doh-lera”, det vill säga en lite syntetisk, nästan kväljande vanillinton. Ett tydligt tecken på överentusiastisk fathantering eller ekspån. Smaken något fylligare med bra frukt av mogna, mörka bär, snälla frukttanniner och bra syra. Alkoholen slår igenom något och eftersmaken lämnar även här en lite beska som kommer från överdriven fatlagring. Modernt, publikt, pubertalt men OK för 99 kronor. Domen blev ”Dricker ur, men inget repetitionsköp”.

Bägge vinerna hade hittills varit besvikelser så helt oplanerat drog vi även upp 2006 Beronia Viticultura Ecológica. Detta är en ekologiskt odlad Rioja till budgetpriset 79 kronor. Misstänkt lågt pris. När vi doftade på vinet var vi hemma direkt. Typisk riojakaraktär med lite mognad, solvarma jordgubbar, dill/vanilj och hälsokostaffär (kan inte beskriva det bättre). Smaken medelfyllig, avrundade frukt- och fattaniner, frisk salivavsöndrande syra, fin frukt av röda, mogna bär. Ganska lång, balanserad eftersmak.. Inget märkvärdigt vin, men man känner att här finns det något bakom vinmakningen – erfarenhet och kunnande. Leverar gott och väl för pengen, man får vad man kan förvänta sig och lite till. Domen blev ”Korka upp en flaska till och in med mer tapas!”

Kategorier: Drycker, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

5 kommentarer på “Tres Amigos”

 1. Maria J
  09 augusti 2009 den 18:06 #

  1 – ”Priset på 115 kronor utlovade ju någon form av ambition också”
  följs av ”Hade varit helt OK om det kostat 70 kronor. Domen blev “Nej tack!”

  2 – ”Detta är en ekologiskt odlad Rioja till budgetpriset 79 kronor. Misstänkt lågt pris”
  följs av ”Leverar gott och väl för pengen, man får vad man kan förvänta sig och lite till”

  Den logiska slutsatsen blir: Låt INTE PRISET styra ditt val av vin! Eller?

  Tackar för de intressanta och pedagogiska vintipsen och för att connaisseur-lingot hålls på en rimlig nivå, tackar i övrigt för en mycket trevlig och underhållande mat-blogg, tittar i princip in varje dag! : )

 2. 09 augusti 2009 den 20:41 #

  Du har rätt så till vida att priset inte alltid speglar kvaliteten.
  Ett dyrt vin kan vara erbarmligt dåligt. Men betalar du en extra slant för ett vin kan det bjuda på en stor upplevelse Ett billigare vin kan överraska. Du kan få ett enkelt, charmigt, lättdrucket vin för en billig peng men aldrig ett stort.
  Priset ska inte styra ditt val, varken upp eller ner. Det är din personliga smak och önskan om kvalitet.

  Stort tack för dina snälla ord om min blogg! De värmer. 🙂

 3. Des Bons Vins
  09 augusti 2009 den 22:57 #

  Intressant provning. Har faktiskt själv hållt 200 Vedré i handen men avstått p g a dåliga vibbar från etiketten. Och det var ju tydligen rätt.
  Men play-doh-lera, är den doften besläktad med badboll? Fast den senare brukar jag inte störa mig på.

  • 09 augusti 2009 den 23:06 #

   Om dina badbollar doftar syntetisk vanillin så är det samma sak. Jag tror jag vet vad du menar med badboll, i så fall är det inte samma sak.

 4. Des Bons Vins
  10 augusti 2009 den 12:07 #

  Det är nog inte samma sak. Jag stör mig också påklistrad vaniljton.
  *rys*
  Min badboll brukar jag ofta hitta i fatade sydfranska saker, men jag vet inte om det möjligtvis är en hint av brett.:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: