Seså…en Meursault!

När jag dricker ett glas meursault går tankarna nästan ofelbart till Winston Churchill och hans berömda ”Sällan har så många haft så få att tack för så mycket”. Kopplingen haltar något, men nog är det remarkabelt att de vita vinerna från en liten oansenlig by i Bourgogne har kunnat stå som modell för den populäraste vinstilen i världen.

Platsen är oansenlig och vattendraget som rinner där är så ynkligt att romarna gav den namnet muris saltus – ”ett mushopp”. Men ändå. Var helst i världen det buteljeras en rik, fyllig och smörig chardonnay så kan man vara säker på att i vinmakarens bakhuvud så ligger minnet av en ljuvlig, nötig och elegant meursault.

1999 Meursault från négocianten Leroy är djupt gyllene och briljant i glaset. Doften är stor, utvecklad och rik och dryper av smör, nötter, mandelmassa, tropisk frukt, citrus och mimosa. Smaken är torr, fyllig, nästan oljig, med en avrundad, läskande syra och rik frukt. Karaktären av smör, mandel och gula, mogna frukter kommer tillbaka. Under all frukt vilar stadigt en rik ekstruktur som ger vinet en kraft parad med elegans som många röda viner skulle avundas. Eftersmaken är ren, lång och välklingande. Trots ett decennium känns vinet spänstigt och en bra bit från sin topp.

Etiketter:, ,

Kategorier: Drycker, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

5 kommentarer på “Seså…en Meursault!”

 1. Kalle B
  04 februari 2010 den 10:07 #

  Jag försöker som vanligt fokusera på väsentligheterna, och måste därför uttrycka min (inte särskilt kontroversiella) åsikt att den där historien om mushoppet…neej, knappast att det är så. Om inte annat av den uppenbara anledningen att om nu bäcken var så obetydlig borde romarna haft viktigare saker att ägna sig åt (typ slakta anfallande galler, arrangera orgier) än att ge vattendraget ett namn?

 2. 04 februari 2010 den 11:29 #

  Låter väldigt mycket godare än den Laroche Chardonnay (99 kr) jag har precis testad, denna helg. Vad kostar din Meursault här?

  • 04 februari 2010 den 19:24 #

   Ungefär 325 spänn. Finns bara i restaurangsortimentet. Tyvärr!

 3. 04 februari 2010 den 11:38 #

  Jaha! Och nu såg jag under din rubrik Bourgogne att du hade skrivit om Laroche’s Chardonnay…. Och att du hittar mycket frukt i den, medans jag kände att det inte var så pass balanserad. 🙂 Vin är subjektivt? Eller var mina förväntningar för högt p.g.a. att det var en Bourgogne? Eller för att jag jämför med en typiskt (torr, Pfalz) Riesling som ofta har mera frukt? Eller för att jag hade den Californiskan först, som har mera mogen frukt?

  Intressant i alla fall…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: