Whisky- & baconburgare

Hamburgare lyckas jag sällan med. Det kanske beror på att jag gör dem ganska sällan. Men när jag häromdagen läste om Smaskens-Annikas hamburgarextas kunde jag inte burgarbärga mig.

Denna burgare och kålsalladen var sanslöst goda. Vid första tuggan stönade jag bara av vällust. Därefter kom burgarproblemet; första halvan smakar fantastiskt men den andra halvan får jag kämpa ned. Alltid samma sak. Förmodligen därför jag så sällan lagar och äter hamburgare.

2 hg champinjoner hackades ganska fint och stektes i torr panna till det mesta av vätskan avdunstat och då klickades lite smör i. Ett paket bacon strimlades fint och fick brynas med champinjonerna. När allt har en djupt gyllenbrun färg slår du på 2 msk mild whisky och kokar ur pannan. Blanda ner svamp/vacon/whiskyröran i 1 kilo nötfärs tillsammans med 0,5 dl ströbröd, 1 ägg, 1 msk worchistershiresås, 1 msk dijonsenap. 1 msk tomatpure, salt, mycket svartpeppar och ytterligare några matskedar whisky. Blanda väl. Forma till fem eller sex stora platta burgare och stek båda sidor hastigt på hög värme. Lägg på en plåt, täck burgarna med smakrik ost och låt gå färdigt på cirka 150° i 10 minuter.

Rosta hamburgerbröden (jag gillar Frisco som man får på Max) i torr stekpanna. Bred rikligt med dijonsenap på den undre delen, lägg på ett salladsblad (baby-gem till exempel), bakade tomatskivor, fint skivad gul lök och sist burgaren. Servera med den magiska kålsalladen och ketchup för den som tvunget måste ha.

Kategorier: Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

5 kommentarer på “Whisky- & baconburgare”

 1. Anna J
  23 februari 2010 den 13:07 #

  Men så spännande att krydda hamburgarna med whiskey. Det måste testas. Tack för en bra och inspirerande matblogg. Ditt Carl Butler-projket är oerhört spännande att följa.

 2. biffen
  25 februari 2010 den 23:00 #

  läs på baksidan vad frisco innehåller, borde inte få kallas bröd är mera tillsatser än naturliga ingredienser. Prova att göra en hamburagare som en hamburgare ska göras, detta receptet är väl som en köttförsbiff? Hamburgare ska bara vara 100% nötkött med salt och lite lite peppar. Det är tillbehören som gör burgaren. Börjar man hacka i lök, ströbröd så är det ingen hamburgare utan en biff. Och riktiga hanburgare ska naturligtvis kolgrillas får att bli riktigt bra

 3. 25 februari 2010 den 23:12 #

  Jag läste på innehållsförteckningen men beslöt mig för att köpa dem ändå. Det är så tröttsamt att jämt vara matortodox och livsmedelskorrekt. Inte sant biffen!

  Men du ju pröva att göra min whisky- & baconburgare (inte hamburgare nota bene). I den har man en massa gojs bara för att det är GOTT. Sen ber jag om ursäkt för att jag inte kolgrillade mina burgare, men grillen är översnöad.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Magisk burgare « Öhmans Mat & Vin - 21 maj 2011

  […] Testa också den suveräna whiskyburgaren. […]

 2. Slowfood burgare à la Jimmy « Öhmans Mat & Vin - 28 november 2011

  […] också den suveräna whiskyburgaren och den magiska burgaren. 55.603331 13.001303 Rate this: Share […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: