Virtuella viner

Här kommer en liten presentation av de viner som kommer att provas under twittervinprovningen på fredag. Från kl 20 på fredag kan du följa provningen i realtid här: #twittertn

Edit: Omdömen om vinerna efter provningen hittar du här.

2008 McManis Viognier är som namnet anger framställt av druvan viognier. Druvan har sitt ursprung i norra Rhône där den står för nästan majestätiska, tungt parfymerade viner. För inte så länge sedan var den på väg att försvinna eftersom den ansågs vara otidsenlig och dessutom ganska svårodlad. Nya kloner (varianter) av druvan togs fram och fick en renässans under 1990-talet bland annat i Languedoc och i Kalifornien. De moderna viogniervinerna är lättare och friskare i karaktären än de klassiska rhônevarianterna. De har heller inte den intensiva aromatiska karaktären men har ofta en trevlig kryddighet, tropisk frukt och bra fyllighet. Allt oftare ser vi viognier i blandningar med denn blå druvan shiraz/syrah, en traditionell blend med ursprung i Côte Rôtie.

Denna viognier har sitt ursprung i Kalifornien och med allra största sannolikhet i det heta och bördiga Central Valley (producenten är medvetet svävande om druvornas ursprung men hemadressen är avslöjande) där man framför allt framställer enkla, billiga volymviner. I det här fallet har man dock lyckats att hålla ner alkoholhalten något vilket kan borga för fräschör.

2007 GR-174 kommer från det hypade kultområdet Priorat i Katalonien. Vinodlingen har långa traditioner i det karga, dramatiska, fattiga och ganska öde området strax söder om Barcelona men dess moderna vinhistoria är knappt två decennier. Efter att ett gäng unga, framåt vinmakare nått uppmärksamheten och framgång med koncentrerade, fruktiga och mäktigt alkoholstinna viner så har nya egendomar ploppat upp som svampar ur den skifferjorden llicorella. Många av de ursprungliga terrasserade vingårdarna ligger fortfarande öde efter att de ursprungliga ägarna lämnat området för en framtid i andra delar av Spanien.

De viktigaste druvorna i området är garnatxa (garnacha/grenache) och  carinyena (cariñena/carignan) som i detta vin också fått sällskap av en tredjedel cabernet sauvignon. Hälften av vinet har lagrats 9 månader på franska ekfat, huruvida dessa var nya eller ej framgår inte. Det fantasieggande namnet har vinet fått efter vägen som går igenom vingårdarna. Intressant med ett vin från området i en lägre prisklass även om det väcker misstankar om mindre karaktär. Det finns förklaraingar till att vinerna härifrån aldrig är billiga.

2007 Grande Maison Cuvée des Anges är ett sött vin från området Monbazillac precis öster om Bordeaux. Precis som i det mer kända området Sauternes i Bordeaux så framställs vinerna här av företrädesvis druvan sémillon med mindre inslag av sauvignon blanc och muscadelle. Även i Monbazillac angrips druvorna av ädelröta som koncentrerar sötman, syran och smakämnena i druvan samt även förändrar karaktären och bland annat ger en ton av saffran.

Druvorna till detta vin är ekologiskt odlade. Vinerna från Monbazillac brukar generellt erbjuda god återbäring på den erlagda pengen.

Etiketter:,

Kategorier: Drycker, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: