Patatas Riojanas

patatas riojanas

Jag kan fortfarande minnas första gången jag åt en patatas riojanas. Det var min första vinstudieresa och platsen ett gammalt kloster i Rioja som gjorts om till hotell och restaurang. Jag blev helt lycklig av den enkla rätten som kontrasterade mot den flotta inredningen. När jag frågade vad det var kunde jag inte förstå svaret att det bara var lök, potatis, vin och chorizo. Kunde något så simpelt vara så gott?

Sen den gången missar jag inte ett tillfälle att beställa rätten när jag är i Spanien och den finns på menyn. Har även gjort en egen, lyckad variant med potatisen utbytt mot matvete.

Det här är en riktig rustik och mustig rätt som är omöjlig att misslyckas med. Jag har lagt till citron, piementos och olivtapenad i mitt recept. Hoppa över dem och du har det traditionella receptet. Servera med ett gott bröd och en frisk sallad. En mjuk röd rioja med lite mognad är perfekt att njuta till.

Skala, dela och skiva 1 kilo potatis ganska grovt. Fräs i rejält med olivolja. Skala och hacka 2 gula lökar grovt. Släng ner till potatisen. Skiva 2 vitlöksklyftor fint och låt dem göra de andra ingredienserna sällskap. Dra skinnet av chorizon (300 g av den torra, spanska sorten) och skär i tjocka skivor. Ner i grytan. Pudra på 2 tsk paprikapulver, klicka i 2 msk olivtapenad, rör om och häll på 3 dl vitt vin. Späd med vatten så det nätt o jämt täcker. Låt sjuda under lock till potatisen är mjuk. Smaka av med salt. Precis innan servering rör du ner det finrivna skalet av en citron samt strimlade piementos (röd, grillad paprika på burk).

Kategorier: lättlagat, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

6 kommentarer på “Patatas Riojanas”

 1. kerstin
  27 mars 2010 den 21:57 #

  Faktiskt något jag ska prova en variant av till Påsk!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Curry-nam-nam med sauternes « Öhmans Mat & Vin - 11 juni 2010

  […] med apelsingelé serverad på franskt vis rakt upp och ner. Första varma rätten var en rustik patatas riojanas som blev lite för het (fel chorizo). Huvudrätten hade vi beställt från en närliggande […]

 2. Bönor a la Riojana « Öhmans Mat & Vin - 25 november 2011

  […] också klassikern patatas riojanas eller varianten matvete […]

 3. Spansk surkål « Öhmans Mat & Vin - 09 december 2011

  […] igår och fick inspiration till denna rätt som är den perfekta fusionen mellan sauerkraut och patatas riojanas. Riktigt bra blev det. Friskt, krämigt, smakrikt, krispigt och med en liten hetta. Jag serverade […]

 4. Bloggaren i ”Mitt Kök” « Öhmans Mat & Vin - 08 februari 2012

  […] var) jag ingen läsare men massor av recepet har jag ju som gärna får återanvändas. Skickade in min favorit Patatas Riojanas som passar i smällkalla vintern samt en bild på mig […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: