Ba-ba-baaa-ba-Barbera!

Italienska viner är inte mitt förstahandsval när jag ska plocka med mig flaskor från Systembolaget. Det blir hellre franska, spanska och en och annan tysk i den ordningen. Det är inte så att jag inte gillar italienska viner. Tvärtom finns det storslagna, nyanserade och fantastiska viner. Problemet för mig är att hitta dem och sedan ha råd att köpa dem.

Då är det kul att stöta på ett vin som 2007 d’Annona Barbera d’Asti Superiore från Piemonte i nordvästra Italien. Som framgår av namnet är det framställt av druvan barbera som länge ansågs vara en ganska simpel druva utan större karaktär som bäst lämpade sig för enklare viner med kort livslängd. På senare år har man dock insett att den har en fantastisk potential och att den kan fatlagras med framgång.

Redan när jag häller upp vinet i glaset slås jag av den täta, djupa rubinröda färgen. Doften är stor, varm, djup  och fruktig och bjuder på blå plommon, mörka körsbär, torkade örter, sötlakrits och en liten ton av piptobak. Smaken harmonierar väl med doften med sin fylliga, mjuka och fruktiga karaktär där de måttliga frukttanninerna och den diskreta fattonen håller upp den stora frukten tillsammans med en frisk syrlighet. Arombilden i smaken är mer dominerad av röda bär, hallon, körsbär och en tydlig örtighet. Välbalanserat, tilltalande och med bra längd. Vinet har redan släppt en ganska kraftig fällning och kan därför behöva dekanteras om man inte vill ha grums i sista glaset.

Det här är ett vin jag tror tilltalar många. Den nästan inställsamma fruktigheten backas av en tydlig ursprungs- och druvkaraktär som ger vinet identitet. Ett vin lätt att kombinera med många maträtter och en lite elegantare utmanare till Grillvinstiteln 2010.

Kategorier: Drycker, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Ba-ba-ba-Barbera d’Annona* « Öhmans Mat & Vin - 20 mars 2012

    […] vin. När jag var klar började jag fundera om jag kanske inte provat det tidigare. Jodå. Jag hade till och med bloggat om det. För två år sedan. Samma årgång. Samma fåniga rubrik. Samma oinspirerade upplägg. Jag tror […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: