Carl Butler: Fläskkotlett med sötsur sås

Ytterligare en rätt som Carl Butler plockade upp under sin tid i Thailand och anpassade till 1970-talets Sverige. Min aversion mot sötsur sås på kinakrogar höll mig i det längsta borta från detta recept.Har aldrig klarat av den lite sliskigt söta sås man ofta serveras. Så med stor misstänksamhet gav jag mig i kast med vinäger och socker.

(2 personer)

2 fina fläskkotletter (helst 150-175 gram)
2 tomater
1 gul lök

1 bit gurka

2 1/2 msk socker

2 msk vinäger

1 1/2 msk majsmjöl

2 msk soya (japansk eller kinesisk)

5 msk vatten

saften av 1 apelsin

1/2 tsk malen ingefära

smör

Dubbelpanera kotletterna (jag körde med tunt skivade och benfria), stek dem i smör och håll dem sedan varma.

Skala och skiva löken. Klyfta tomaterna. Skala gurkan, dela på längden, kärna ur och skiva ganska tjockt. Vispa ihop majsmjöl (maizena), vatten, soja, socker, vinäger, ingefära och apelsinsaft. Fräs löken så den mjuknar men INTE bryns, släng i gurkan och fräs ytterligare 2 minuter och därefter tomaterna som får fräsa lika länge. Vispa ner såsen och sjud tills den blir riktigt tjock och häll den sedan över kotletterna. Servera med osaltat ris.

Den här sötsura såsen hade precis rätt balans mellan syra och sötmaoch fick en viss fruktighet av apelsinen. Hade en flaska tabasco redo för att hotta upp rätten men jag glömde bort när jag mulade in maten. Överraskande bra och inte alls så söt och retromesig som jag förväntade mig.

Här hittar du receptregistret ur Carl Butlers Kokbok samt länkar till de recept jag lagat.

Etiketter:, ,

Kategorier: Projekt Carl Butlers Kokbok, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

6 kommentarer på “Carl Butler: Fläskkotlett med sötsur sås”

 1. 15 april 2010 den 22:04 #

  Ser att man inte är ensam om att inte vara så intresserad av sötsura såser 🙂
  Men här gör du / Butler såsen som jag förr, förr dvs efter att man stekte köttet. Var det från Butler man lärde sig otyget ?
  Numera gör jag alltid (ex svamp-)såsen först och steker köttet sen och slipper hålla köttet varmt.

 2. welma
  06 maj 2013 den 16:00 #

  Den här rätten är så underbart god, tack Anders för att du delade med dig av det receptet. Jag hade Butlers kokbok men lånade ut den och sen är den borta…

 3. Bynta
  30 oktober 2013 den 15:25 #

  En favorit från barndomen. Fantasktiskt att man kan hitta receptet på nätet. Detta skall jag laga igen!

 4. 10 februari 2014 den 22:20 #

  Roligt att se att vår matbibel fortfarande kommer till brux.
  Tittar fortfarande med saknad på vänster sida när jag kör in på Rörstrandsgatan.
  Där låg Svensson & Butler. Roligt att en flygpurser landade till slut.

 5. Marie svensson
  01 juni 2014 den 14:33 #

  Marie Svensson
  Letade efter kokboken som jag fick i julklapp när jag var nygift. Efter några flytt var boken som bortblåst. Jag hade tänkt bjuda på kotletter i sötsur sås en favorit som jag längtade efter. Kom att tänka på Google och tänk där fanns receptet. Så nu blir det kotletter i sötsur sås . Mums , mums.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Carl Butlers Kokbok – Index « Öhmans Mat & Vin - 16 april 2010

  […] Fläskkotlett med sötsur sås […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: