Carl Butler: Grönsaker à la Grecque

Det absolut första receptet i boken är helt enkelt grönsaker som kokats i marinad. Jättebra som förrätter, på en buffé eller som tillbehör till kötträtter. Anpassar du bara koktiden så kan marinaden användas till purjolök, kronärtskocka, blekselleri, aubergine, paprika och så vidare.

Marinad

4 dl vatten
3/4 dl olja

1/2 citron

1/2 finhackad gul lök

persiljestjälkar

1 krm fänkålsfrön

1 tsk timjan

15 svartpepparkorn

10 korianderfrön

1 liten bit rotselleri

3 hela vitlöksklyftor

1 tsk salt

Gör en kryddpåse av lite gasbinda (eller gör som jag: använd en stor tekula) och fyll med allt utom löken. Lägg i en gryta tillsammans med övriga, våta ingredienser, lök och salta. Koka i tio minuter. Ta upp kryddpåsen/kulan och koka den grönsak du valt. Champinjoner ska inte koka mer än 8 minuter, blomkålen behövde knappt 15 minuter och löken var klar på 20.

Ta upp grönsakerna och låt dem och marinaden kallna. Slå därefter över marinaden igen och strö eventuellt över lite hackat persiljekrus.

Trevliga, friska och fräscha små grönsaksrätter. Kanske lite mer stuns i kryddningen nästa gång.

Här hittar du receptregistret ur Carl Butlers Kokbok samt länkar till de recept jag lagat.

Kategorier: Övrigt

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

4 kommentarer på “Carl Butler: Grönsaker à la Grecque”

 1. Kalle B
  26 april 2010 den 14:43 #

  Intressant recept – måste testas. Tänkte att det kanske skulle behövas mer syra och salt för att ge mer stuns, men det är ju bara att utforska. Borde vara perfekt för broccoli (inte så långt från blomkål som du nämner iofs), eller varför inte fänkål? Jag hoppas att det man inte måste ha smoking när man äter det 😉

Trackbacks/Pingbacks

 1. Carl Butlers Kokbok – Index « Öhmans Mat & Vin - 01 maj 2010

  […] Grönsaker à la Grecque […]

 2. Inköpslista till twitterprovningen — Gubbröra på Taffel.se - 08 juni 2010

  […] Onsdag den 16:e juni kl 20.00 kör vi igång med 2008 Chateau Haut Mayne. Det värmer mitt hjärta att vi inför sommaren slår ett slag för vit bordeaux som blivit så sorgligt bortglömt. Den här är av den fatpräglade, kraftigare typen och kräver kanske en lite smakrikare fiskrätt. Torskrygg med smörsvängda primörer och rökt, knaperstekt fläsk eller kanske bara en liten tapastallrik med charkuterier och marinerade champinjoner. […]

 3. Inköpslista twitterprovning « Öhmans Mat & Vin - 08 juni 2010

  […] Onsdag den 16:e juni kl 20.00 kör vi igång med 2008 Chateau Haut Mayne. Det värmer mitt hjärta att vi inför sommaren slår ett slag för vit bordeaux som blivit så sorgligt bortglömt. Den här är av den fatpräglade, kraftigare typen och kräver kanske en lite smakrikare fiskrätt. Torskrygg med smörsvängda primörer och rökt, knaperstekt fläsk eller kanske bara en liten tapastallrik med charkuterier och marinerade champinjoner. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: