Naturvin? Jag är naturligt skeptisk

Idag bar det av till Köpenhamn och en mässa för ”naturligt vin”. En imponerande liten mässa där tre danska importörer lyckats få ett fyrtiotal små vinproducenter att ställa upp. Liten, enkel, ”naken” och intim mässa där man verkligen kom nära vinmakaren där han/hon stod vid en tunna med sina viner och en spottkopp.

Jag har en tid varit intresserad av att prova dessa ”naturviner” som ofta är ekologiska eller biodynamiska och framställs utan tillsatser, odlad jäst, filtrering eller manipulering. Enligt uppgift skulle de ha en alldeles egen karaktär, vara personliga och uttrycka sitt ursprung särskilt väl. Att då få prova så många viner vid ett och samma tillfälle är ju ett ypperligt tillfälle att skapa sig en bild av kvaliteten och det utmärkande.

Det var befriande med en mässa helt utan marketing, sales points och attractive packaging men bara med människor som lever och älskar vin.

Jag mötte bland annat Philippe och Françoise Gourdon från Château Tour Grise i Loire som gjorde fantastiskt fina vita saumurviner av chenin blanc. Bland annat ett mousserande vin som framställdes genom att jäsningen stoppades och sedan startades igen i flaskan med vinets naturliga sötma. Med över åtta år på jästfällningen var detta ett mycket imponerande vin.

Hos portugisiska Casa de Mouraz provade jag en vinho verde på en salig druvblandning och med en charmerande fruktighet som framkallade ett brett flin i hela ansiktet. Ett helt annat vin var den vita bourgogne som Jean Montanet från Domaine de la Cadette bjöd på. 2008 Saulniers framkallade med sin strama, långa och intensivt mineraliga smak ett litet snett, intovert leende.

Champagne var välrepresenterat. Bland annat fanns här Olivier Horiot som bland annat presenterade 2005 Coteaux Champenois ”En Valingrain”, ett stilla vin från området som var mycket fylligt, fruktigt och med en intressant len syrastruktur och en rökig mineralton. Cedric Bouchard (bilden) var mycket intressant med sina champagner som aldrig görs till cuvéer, de blandar med andra ord aldrig druvosorter, årgångar eller vingårdar. Bland annat fick jag prova en absolut lysande, fruktig, lång och mineralrik champagne av 100% pinot blanc. Mycket ovanligt. Deras fottrampade rosé från 0,03 hektar (!) var också mycket intressant.

MEN! Här fanns också mycket mediokert, intetsägande, ointressant eller bara konstigt. Precis som på vilken annan vinmässa som helst. Jag kunde inte med bästa vilja i världen hitta mer karaktär eller uttryck i denna samling med viner än bland ”konventionella”. Inte heller kunde jag hitta någon ”naturvinskaraktär”. Att man är en liten biodynamisk producent med passion och kärlek till vinet som inte använder svavel eller filtrerar garanterar inte ett bra resultat. Det hjälper heller inte att gång på gång upprepa att ”vinerna är helt naturliga” och insinuera att alla andra viner är ”konstgjorda”.

Jag vänder mig emot att man buntar ihop viner och marknadsföra dem som ”naturliga” och underförstått stämplar konventionella viner som onaturliga för att man fermenterar med odlad jäst, filtrerar vinet och tillsätter det naturligt förekommande svavlet.

Missförstå mig inte. Jag älskar små egensinniga producenter som går mot strömmen eller är supertraditionella. Jag applåderar entusiasterna som ägnar sig åt ekologi, biodiversitet och lever med sina viner. Skruvade och udda viner har alltid en plats i mitt hjärta. Jag har bara ett krav; de ska vara välgjorda och ha personlighet.

Följ debatten på Taffel.se där jag också postat detta inlägg.

Taggar:, ,

Kategorier: Drycker, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

12 kommentarer på “Naturvin? Jag är naturligt skeptisk”

 1. 12 juni 2010 den 21:19 #

  Anders ! Jag har väldigt svårt att förstå din skepticism, åtminstone om vi var på samma provning. Du konstaterar att kvalitén varierade vilket jag tycker är föga förvånande. Så är det väl alltid. Däremot tycker jag att det är minst sagt uppseendeväckande att du inte hittar mer av intresse än de få viner du nämner. Själv blev jag helt såld på vinerna från Cornelissen, Terra Dei Re, Bressan, Didier Chaffardon, Tissot, Trinchero och Stella di Campalto. Jag missade säkert också en del bra viner och upplevde kvalitén som genomgående mycket hög. Blev egentligen bara besviken på Chiantin från Pácina och jag smakade mig igenom åtminstone 2/3 av vinerna

 2. 12 juni 2010 den 21:28 #

  Kul att du hittade mer som var bra. Jag är väl förmodligen bara en gammal, bitter, krass och vrång vinstoffil.

  Cornelissen var mycket intressant. Om det var bra är en annan fråga som jag inte kan besvara. Helt klart var att han inte var storkonsument av svavel. Tissot kände jag till sedan tidigare och är mycket bra men inte så att de sticker ut.

 3. 12 juni 2010 den 22:03 #

  Intressant! En synpunkt bara, det verkar som om du faktiskt har TVÅ krav. ”de ska vara välgjorda och ha personlighet.” 🙂

 4. Lars
  04 februari 2011 den 12:45 #

  Förlåt att jag kommenterar på ett 7 månader gammalt inlägg men…tja; jag tycker att det var roligt att Du lyfte frågan ‘naturliga viner’.

  Jag gillar utvecklingen med naturliga viner. Naturligtvis så är det ingen kvalitetsgarant men för mig så känns det angeläget att minimera intaget av konserveringsmedel och sulfiter.

  Jag vänder mig lite emot vad Du skriver:
  ”tillsätter det naturligt förekommande svavlet.”
  Att svavel, liksom arsenik och bly mm, är naturligt förekommande betyder ju inte nödvändigtvis att man bör hälla det i vinet. Själv är jag något överkänslig mot sulfiter och för mig är det ett skäl, gott som något, att vilja undvika dem.

  Jag hoppas att Du rapporterar mer om naturliga viner på Din eminenta blogg i framtiden!

  Mvh Lars

Trackbacks/Pingbacks

 1. En svavelosande historia « Öhmans Mat & Vin - 16 juni 2010

  […] viner numera; ”Innehåller sulfiter”. Frågan är också aktuell med tanke på att begreppet ”naturliga viner” sprider sig. Okunskapen om svavel i vin är stor och missuppfattningarna […]

 2. Le Comptoir des Tontons « Öhmans Mat & Vin - 30 juni 2010

  […] den omfångsrika och vänligt prissatta vinlistan med sitt personliga urval. Är man intresserad av ”naturligt” vin får man här sitt lystmäte. Man får besöka vinkällaren och alla viner har två prislappar; en […]

 3. Vinkritik och övernaturliga viner « Öhmans Mat & Vin - 26 oktober 2010

  […] himla champagneintresserade” bland annat. Han hinner också med att skåpa ut biodynamiker och ”naturliga viner”. Jag kan inte undanhålla mig från att återge ett citat som räddade min dag. ”Apropå hippies […]

 4. Naturlig bordeaux med en ton av Rhône « Öhmans Mat & Vin - 13 mars 2011

  […] som jag öppnade igår, är en liten egendom som drivs av Didier Michaud som tydligen är en del av vin-nature-rörelsen. Vad jag kunnat luska ut  om vinet är att det är ungefär 50/50 merlot och cabernet sauvignon, […]

 5. Naturligt svårdrucket…och lättdrucket « Öhmans Mat & Vin - 20 maj 2011

  […] istället en flaska vitt från Domaine de la Cadette. Provade viner därifrån på Fri Vin i Köpenhamn för ett knappt år sedan och gillade dem verkligen. Det ligger några flaskor och […]

 6. Senaste flugan – georgiska viner « Öhmans Mat & Vin - 29 november 2011

  […] Havets östra sida för 8000 år sedan. Det jag menar med ”fluga” är att i kölvattnet av ”naturliga viner” så har det surrats mycket om georgiska viner jästa och lagrade på […]

 7. ”Naturvinsskola” i en låda « Öhmans Mat & Vin - 01 april 2012

  […] av ”naturviner” på Systembolaget den 2:e april är ju mer eller mindre redan sågat av de flesta vinskribenter så […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: