2009 Sydväst & Nordost Solaris

Det är bara att vänja sig. Svenska viner är här för att stanna.

Igår provade jag ett nytt spännande vin; 2009 Sydväst & Nordväst Solaris*. Vinet är ett samarbete mellan Vingården i Klagshamn, där druvorna odlas, och Vingården i Åhus där de vinifieras. Druvan är solaris som visat sig fungera mycket bra i svenska förhållande, ge hög kvalitet samt lämpa sig väl för fatjäsning och lagring. Att druvan också producerar höga sockernivåer avslöjade en snabb titt på etiketten; 15%!!!

Det är ganska anmärkningsvärt att ett vin odlat strax söder om Malmö når upp till en naturlig alkoholhalt man normalt brukar hitta hos kaliforniska viner. Än mer uppseendeväckande är att vinet trots det har en restsötma (ej utjäst socker) på 12 g/l! Var ska detta sluta?

Trots den höga alkoholen slog det inte igenom i doften som påminde om en solmogen chenin blanc med toner av gråpäron, ylle, tropisk frukt och en tydlig, nästan rökig mineralton. Smaken var fyllig, fruktig och nästan fet med massor av gul solmogen frukt och en frisk citruston. Framstår som torr trots restsockret. Alkoholen gav en åtstramande och värmande känsla som förstärktes av en ganska disktinkt mineralkaraktär. Mycket karaktär och smak och bra längd.

Det här är inget billigt vin, det ligger i klass med en bättre premier cru från Chablis, men med tanke på hantverket, den låga avkastningen (runt 20 hl/ha), det speciella ursprunget och att vinet är mycket njutbart idag så är det inget orimligt pris.

*Säljs endast i butiken i Limhamn.

Etiketter:, , , ,

Kategorier: Drycker, Svenska viner, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

5 kommentarer på “2009 Sydväst & Nordost Solaris”

 1. Linn
  26 april 2011 den 20:41 #

  Spännande! skulle så gärna vilja testa det..tror du att man kan göra en privat beställning genom systembolaget på något sätt? Bor nämligen uppe i stockholm!

  mvh Linn

  • 27 april 2011 den 17:17 #

   Nu har du tur! Om du hänger på låset på måndag så kan du få tag på 2009 Interkardinal som är syskonvinet till Sydväst&Nordost. Utsågs till Sveriges bästa vin av vinskribenten Oz Clarke: http://www.systembolaget.se/92174

   • Linn
    27 april 2011 den 21:23 #

    Ja jag upptäckte det när jag surfade runt, men då ska man verkligen hänga på låset flera timmar i förväg har jag hört!.. Vad är det för pris på sydväst och nordost? Tror du att yskonvinet är värt 295kr?

    /Linn

Trackbacks/Pingbacks

 1. Lägesrapport Svenska Viner « Öhmans Mat & Vin - 04 september 2010

  […] Omdöme om ett solarisvin […]

 2. Sveriges bästa vin? « Öhmans Mat & Vin - 22 mars 2011

  […] spännande och en fingervisning om Sveriges potential som vinland. Personligen tycker jag att 2009 Sydväst Nordost av samma druvmaterial men utan fat och med en högre restsötma var betydligt mer balanserad och […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: