Pepparkaksflarn och Wanås Ädel

Att hitta pepparkaka med gorgonzola eller annan blåskimmelost på glögg- och julfester är numera lika exotiskt som förekomsten av vit glögg. Åtminstone i Sverige. För något år sedan stod jag på en vinmässa i Köpenhamn och serverade denna kombination till förbluffade danskar. Alla var oerhört skeptiska och vi fick tålmodigt förklara den svenska pepparkakans (själva har de pebernødder) likhet med pain d’èpices. Efter att ha smakat kapitulerade alla totalt inför smakupplevelsen och rycktes bryskt ur sin wienerbröds- och pilsnerdvala. Stor och oväntad succé!

Jag gillar själv denna kombination och parade därför ihop två nya favoriter; pepparkaksflarn från Gillebagarn och ekologiska Wanås Ädel från Skånemejerierna.

Kakan är en hybrid av pepparkaka och klassiska havreflarn och lyckas med konststycket att göra flarnen krispigare och med massor av julkryddig smak med tydlig pomerans- och ingefäraton. Hur goda som helst men man ska kanske inte titta på innehållsdeklarationen. Blåskimmeln av mjölk från skånska Wanås Gods är fast men gräddig och med ganska kraftig smak med sälta och syra. Tillsammans blir det en riktig smakbomb.

Kategorier: Övrigt

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

En kommentar på “Pepparkaksflarn och Wanås Ädel”

  1. 06 oktober 2010 den 14:58 #

    Hej! Jag hittade precis hit via Gittos blogg, himla kul med ett annorlunda bloggpris! 🙂 Jag bor i England sedan tva ar tillbaka och eftersom jag, liksom du, gillar kombinationen pepparkaka och blamogelost sa har jag introducerat det for alla engelska vanner, och de tycker ocksa det ar riktigt gott! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: