Hur stor är en potatis?

Eller för den delen en palsternacka, vitkålshuvud, purjolök? Hur ska man tolka ”8 potatisar” i ett recept? Det spontana svaret är att de ska vara medelstora. Men hur stort är medelstort? Potatisarna på bilden väger 52 respektive 176 g och är inte på något vis extrema. Sedan är det ju lite skillnad på skalad och oskalad potatis i vikt. Ibland mer, ibland mindre.

Jag vet att jag slarvar själv, men vore det inte på sin plats i kokböcker, mattidningar och matbloggar att vi börjar använda oss av vikt. Varje kök borde ha en liten enkel elektronisk våg. De kostar knappt ett par hundra kronor och underlättar köksarbetet väldigt mycket.

Jag lovar att försöka skriva mina recept så här i fortsättningen;

900 g skalad potatis (ungefär 7-8 stora potatisar)

Påminn mig om jag missar.

Kategorier: Övrigt

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

2 kommentarer på “Hur stor är en potatis?”

 1. Stefan
  03 oktober 2010 den 17:19 #

  Din matblogg har på kort tid blivit ngt av en favorit för mig. Jag läser ca 20 om dagen.

  Ett relevant inlägg och uppmaning till alla bloggare. Det är därför jag gillar när receptmakare anger vikt, ex vis Pain de Martin är bra på det. Han skriver ”18-22 gram salt”, vilket ju är alldeles perfekt handledning för den som skall göra om hans konststycken. Potatis och lök är typexempel på när det kan slå 200-250 % fel.

 2. Fredrik Häll
  04 oktober 2010 den 6:23 #

  Japp, guldstjärna till alla som anger just rotfrukter i någon form av konkret mängd. ”En bit kålrot” någon?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: