Vad äter/dricker/upplever man i Prag?

Om en vecka reser jag till Prag med mina två storasystrar. Ska bli jättekul. Dels att få resa med systrarna men också att få komma till en stad jag haft på önskelistan sedan tonåren.

Det blir en lång bussresa och sedan ska vi bo på en hotellbåt mitt i stan. Jag har bokat in bryggeribesök hos stora Pilsner Urquell och lilla Klášterní Pivovar men annars ligger dagarna öppna. Jag vill därför ha massor med tips på spännande krogar, mysiga pubar, roliga affärer, klassiska kaféer och förslag på vad man måste äta. Jag har inte en susning om vad som gäller och är öppen för alla förslag. Inga flotta, fancy ställen men gärna lokalt och gömt på bakgator. Vad ska man köpa med sig hem? Vad är billigt och vad ska man undvika.

”Bring it on” som tjecken säger.

Kategorier: Övrigt

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

14 kommentarer på “Vad äter/dricker/upplever man i Prag?”

 1. Stefan N
  25 oktober 2010 den 22:34 #

  Var där några år efter samvetsrevolutionen. Minns bagerierna, kaffeerna (turkiskt kaffe) och ölhak överallt. Maten; mkt knödel, surkål, kumminstekt fläsk, korv och raggmunkar. Hoppa över de stora loklabryggerierna som lockar med jäskar från medeltiden; turistfällor med högre priser och ett jäkla liv av tyrolermusik-bastubor överallt. :-). På kvällarna körde taxin aldrig dit man beställde resan utan man landade alltid utanför en maffiastyrd nattklubb. Då varndrade man ostört genom staden under sen kväll och natt. Kitch är de sovjetbyggda stadsdelarna upp på höjderna, speciellt tv-tornet. Centrala Prag är gammal historia var man än rör sig.

 2. Per Stade
  25 oktober 2010 den 22:38 #

  Var i Prag för 10-15 år sedan. Vi bodde på ett riktigt lushotell på en bakgata mitt i stan. Upptäckte på kvällen att det låg en sexklubb i källaren längre bort i huset. Sista dagen försökte några lokala gangsters råna receptionen som kastade tårgasbomber på rånarna. Hostande och med rinnande ögon sprang vi ut på gatan med vårt bagage.
  Servicen liksom maten var usel på alla lite bättre ställen. Mycket av kommunisttidens anda fanns kvar. Centrum var redan då fyllt med alla kända lyxbutiker.
  Gör som man alltid skall göra: Undvik alla turistfällor! Försök hitta de små, lite ruffiga ställena dit lokalbefolkningen går. Vi hittade en ölkällare, som var full med lokala fyllerister och som hade massor av billig och god öl. Och en kväll när vi letade efter något ställe att äta på trillade vi in på en familjerestaurang som var fullsatt med tjeckiska familjer. När vi kom så flyttade man ihop sig så att också vårt sällskap fick rum. Stämningen var familjär och vänlig och maten genuin och tjeckisk.

 3. Kalle B
  25 oktober 2010 den 23:00 #

  Svickova na smetane – tjeckisk surstek. Åt det på centralstationens restaurang en gång när muren ännu fanns. Det var gott, så vitt jag minns. Sedan var det ätt vanligt på den tiden med en rätt anständig consommé med en äggula i – var väl billigt avkok på alla ben efter att de skickat köttet till partipamparna. Men rätt gott det också.

 4. 26 oktober 2010 den 7:45 #

  Tack för tipsen!
  Någon som varit i Prag detta millennium? 😉

  • Kalle B
   26 oktober 2010 den 9:41 #

   Nej, det är bara såna där långhåriga backpackers. Men vill du veta var Starbucks och McDonalds ligger kan du väl fråga dem. Själv undviker jag det s.k. Östeuropa efter murens fall – nu får man ju inte ens en anständig kopp surrogatkaffe där.

 5. 26 oktober 2010 den 11:54 #

  Jag har varit i Prag ganska många gånger, senast 2007 dock. Men det finns nog en del tips i det här inlägget som fortfarande är akutella:
  http://www.saltpeppar.se/blog/?p=625
  Trevlig resa!

 6. 26 oktober 2010 den 21:00 #

  Vi var i Prag i våras och var väldigt nöjda med besöket. Det finns många bra restauranger (ja det finns iofs många restauranger.) men en av de som vi var mest nöjd med var U Sadlu. Du hittar deras sida här: http://www.usadlu.cz/eonas.html
  Något som vi provade och inte alls var nöjda med var maten vi serverades på en av båtarna som gjorde en flodtur på Moldau, absolut inget vi kan rekommendera. Även om båtturen var väldigt fin…
  Är du sugen på att läsa om vår resa så hittar du lite här:
  http://martenssonskok.blogspot.com/2010/04/dobry-den.html

  Öl är väl det man mest tänker på vad gäller Prag, men deras likör vid namn Becherovka är riktigt god så den tycker vi man ska köpa med sej hem.
  Hoppas du hittar något i din smak och att du fick lite hjälp iaf. Ha en bra resa! /Anki och Håkan

 7. 26 oktober 2010 den 22:48 #

  Absinth, tjeckisk riesling o moravisk muskat

 8. 27 oktober 2010 den 18:09 #

  Halušky ——–mmmmmm

 9. T
  28 oktober 2010 den 19:10 #

  http://pragblues.se/www.pragblues.se/Prag_Blues.html

  Här finns mycket intressant att läsa. Kanske inte så mycket matrelaterat, men lite grann om öl och ölstugorna.

 10. 29 oktober 2010 den 22:12 #

  Går ni förbi ett ”hot wine-stånd” så tycker jag ni ska ta er en mugg. Kostar nästan ingenting och är riktigt gott! (Inte minst är det schysst att kunna gå omkring med annat än saftglögg på stan som vi oftast får nöja oss med här i Sverige…)
  Inte den mest avancerade kulinariska upplevelsen kanske, men vem har sagt att det måste vara det jämt? 🙂

  Prague

 11. 31 oktober 2010 den 14:35 #

  Pivovarsky dum måste du till! Ett mikrobryggeri med finfin öl. Deras nässelöl är faktiskt fantastiskt gott. Och missa inte deras utopenec, som smakar som picklad falukorv. Vilket är godare än det låter.

  Och ta en runda i någon livsmedelsbutik för att inhandla den röda kokkorvkonserven. Det är en fullkomligt grotesk bild på framsidan. Säger inget mer, du kommer förstå när du ser den….

 12. Kidde
  01 november 2010 den 14:00 #

  haha, Pivovarsky dum! det vär DÄR jag drack bananöl!!!

 13. 02 november 2010 den 8:31 #

  Tack för alla tips! Idag drar jag iväg. Rapporter följer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: