Julkalender – Julsnapsen

Inget julbord utan snaps. Flera olika sorter ska det vara och helst något välbekant och gärna något nytt. Kryddar själv gör jag sällan. Det finns så många bra och balanserade sorter att välja på.

Ny för i år är Lysholm Julaquavit. Som nästan all norsk akvavit så är den lagrad på gamla sherryfat vilket märks på den komplexa, balanserade och avrundade smaken. De tydliga tonerna av stjärnanis, kummin, vanilj och dill samsas med en liten läderton och en fin fatstruktur. En akvavit att smutta på liksom min personliga favorit Lysholms Linie.

Ett måste på bordet är Rånäs Brännvin som är Kära Hustruns favorit. Lite snällare med någon sötma och tydlig karaktär av pomerans.

Det finns några flaskor kvar av Spirit of Hven Organic Winter Schnapps. Bör passa perfekt till risgrynsgröten med sin stora doft av pepparkaksdeg, hasselnöt, kanel, pomerans, vanilj, citrus och apelsin. Smakrik, kryddig och rund med en aning sötma och en lång eftersmak med liten ekstruktur och bitterhet.

Har du inte provat Porsbrännvin så har den en lite annorlunda örtig och nästan fet karaktär som bryter av mot övriga snapsar. En av våra allra äldsta bröd-. öl- och brännvinskryddor.

Tänk på att dagens kryddade sprit är ren, nyanserad och mild i smaken. Därför räcker det att servera den kylskåpskall och den ska smuttas inte svepas. Då räcker både du och spriten längre.

De udda snapsglasen kan du läsa mer om hos precis en sån retroblogg.

Etiketter:, , ,

Kategorier: Drycker

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

2 kommentarer på “Julkalender – Julsnapsen”

 1. Stefan N
  14 december 2010 den 7:47 #

  Hur skulle en dryckesmeny enligt ditt förslag med endast destillat se ut om man delar upp julmaten som ex. femrätters avsmakningsmeny. Nubbe efter sillsort såklart men för övrigt?

 2. Per Stade
  14 december 2010 den 23:51 #

   Brännvin förekommer aldrig i mitt hus, men understundom tager jag mig en genever.

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: