Julkalender – Julölen

Jag har inte mycket till övers för de stora bryggerierna julöl. Det är ofta mörka, söta och ganska klumpiga varianter av de vanliga ljusa lagerölen. Som tur är finns det idag massor med alternativ i Systembolagets sortiment. Mycket är dock konstigt, extremt och/eller för alkoholstarkt. Jag har i alla fall hittat två svenska öl, en ale och en lager, som gärna får stå på mitt julbord. Vilken som var bäst? Det var väldigt jämnt tomteskägg så det är lika bra att köpa hem bägge.

Nils Oscar Kalasjulöl har en stor maltig och litet rostad, bränd doft. Smaken är medelfyllig med en tydlig men balanserad beska och frisk pigg kolsyra och toner av choklad, vörtbröd och lite brända toner.  Välgjord och smakrik mörk lager utan julölens sötma.

Oppigårds Winter Ale har en fast och fin skumkrona som stannar kvar mycket länge. Knäckig och aromatisk doft av pomerans, fruktig, medelfyllig smak och ovanligt frisk för en ale men med typiskt brända, knäckiga aromer och karaktär av vörtbröd.  Lika väl balanserad beska som i föregående öl men lite mer markerad i den långa eftersmaken.

Läs mer om de retrofräcka finska glasen på precis en sån retroblogg.

Etiketter:, ,

Kategorier: Öl, Övrigt

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

2 kommentarer på “Julkalender – Julölen”

  1. 15 december 2010 den 10:01 #

    Oppigårds brukar ju vara bra generellt tycker jag, jag köper dem ibland och så blir det nog även nu. Den andra ska jag testa, kanske man kan hitta en bra lager!

  2. Stefan
    15 december 2010 den 21:00 #

    Har du smakat ölen från Jämtlands Bryggeri? Vet inte om de har särskild julöl, det är ju lite kommers över just det, men deras ölsorter är överlag väldigt goda.

    Det där runda glaset du har på bilden väcker en del nostaligi hos mig. Heter Kekkerit, kommer från Ittala. Köpte ett dussin i Torneå (finska sidan av tornedalen) när jag satte mitt första bo i Luleå, vilket skedde innan jag fyllt 18, vintern 1973. Kloka föräldrar skickade hem mig till Sverige när jag fick extrem hemlängtan och längtan efter kompisarna. Idag finns ett enda kvar av dussinet. Men synen väcker alltid starka känslor. Jösses vilka fester man kunde ha som nybliven 18-åring i egen lägenhet 1973. Med Kekkerit i högsta hugg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: