Hej nittiotalet!

Vill man återupptäcka nittiotalet ska man definitivt bege sig till Grand Hotel i Lund och göra en djupdykning i deras vinlista och vinotek. Det gjorde jag och kollegorna häromkvällen och hade riktigt trevliga vinupplevelser. Särskilt spännande för mig som faktiskt varit ansvarig* för de flesta inköpen och nu fick återstifta bekantskapen med mina små skötebarn.

1996 Château Lagrezette-Certan från Pomerol hade en väldigt ungdomlig syra och mycket toner av röda bär medan 1996 Château Bouscaut från Pessac-Léognan på motsatta stranden präglades av elegans och fina tanniner. Klassiska 1997 Château d’Armailhac från Pauillac hade en fantastisk akvavitliknande doft av kummin, fänkål, stjärnanis och mörka bär och uppvisade mycket kraft trots årgången som anses lättare och snabbmognande. ”Lantvinet” 1995 Domaine Trévallon imponerade med mörk och rik fruktighet, något oxiderad ton och lätt aromatisk profil med stor fyllighet. Från italienska Umbrien kom 1997 Lamborghini Trescone som var lätt, elegant och förvånansvärt spänstigt medan 1988 Feyles Barbaresco var ett stort, komplext och nyanserat vin som fortfarande hade några år att ge. Jag mindes  1993 Philip Togni Napa Valley Cabernet Sauvignon som ett koncentrerat, fylligt och imponerande vin som osade av svarta vinbär. Tio år senare så återstod inte mycket av kraften även om där fanns tydliga cassistoner i doften. Då imponerade 1993 Storybook Howell Mountain Zinfandel mer då den kom från en halvbutelj. Bägge de kaliforniska vinerna hade hållit mycket bra och var fortfarande njutbara men vi var rörande eniga om att de inte hade utvecklat någon komplexitet.

Om ”provningsanteckningarna” verkar lite fåordiga så beror de på att de endast är minnesbilder från en ganska blöt julavslutning.

*Jag var anställd som ansvarig sommelier på Grand Hotel 1999-2001.

Kategorier: Drycker, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

One Comment på “Hej nittiotalet!”

  1. Arvid
    22 december 2010 den 15:55 #

    Kul! Var där för ett tag sen och fyndade. Men priserna var rätt schitzo, något billigt, något monsterdyrt… Och massor av gott i källaren som inte var på listan och ingen i personalen som vågade sätta pris på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: