Öhmans boeuf bourguignon

Julia Childs och Carl Butler må ursäkta, för min egen freestyle-variant av klassikern boeuf bourguignon var faktiskt snäppet bättre än originalen.  Det kanske låter kaxigt men resultatet levererade höga och intensiva smaker. Dessutom är det en allt-i-ett-gryta som bara behöver lite bröd och en sallad för att bli en komplett måltid.

Skär 300 g kallrökt fläsk i tjocka strimlor och bryn i torr panna på medelhög temperatur så fettet smälter och fläsket får en fin färg. Lägg fläsket i en tjockbottnad gryta. Skär 1500 g högrev/fransyska i ganska små grytbitar och torka dem med hushållspapper. I omgångar steker du det i fläskfettet på hög värme så köttet får en kraftig stekyta runt om. Lägg köttet i grytan. Stek 2 grovt skurna gula lökar så de får kraftig färg och lägg den i grytan med köttet. Slå på 75 cl rött vin, 3 msk tomatpuré, 2 msk mörk soja, 1 tsk timjan, 2 lagerblad, 2 pressade vitlöksklyftor, 2 tärningar/pod/fond oxbuljong och rejält med nymalen svartpeppar och koka ur allt det goda, bruna i stekpannan. Slå vinspadet över köttet och sätt in grytan med lock i ugnen på 150°.

Stek nu 400 g små, hela champinjoner i torr panna på medelvärme tills de krympt till halva storleken. Klicka i smör och bryn tills gyllene och lägg åt sidan. Skrapa 250 g morötter, skär i stora bitar, stek i smör tills de får fin färg och lägg åt sidan. Bryn 250 g pärlökar och lägg åt sidan. Skrubba 500 g småpotatisar, klyfta och bryn i smör. När grytan stått i ugnen 2,5-3 timmar vänder du ner alla grönsaker samt 2-3 msk dijonsenap och ställer in i värmen igen cirka 30 minuter.

Etiketter:, , ,

Kategorier: Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

3 kommentarer på “Öhmans boeuf bourguignon”

 1. 16 januari 2011 den 0:39 #

  Jag skulle verkligen uppskatta om du skrev in i dina recept vilken sorts alkohol du använde vid tillfället du lagade maten. Vilket vin hävde du i grytan denna gång? Länk till systemet? Nyfiken!
  Och, drack du samma till?

  Trevlig helg!

 2. Cecilia Larsson
  25 september 2012 den 13:52 #

  För hur många personer räcker det här receptet ungefär?
  Lagade Butlers version i helgen och det blev riktigt gott, men dina modifieringar låter vettiga. Tack för bra blogg!

 3. 19 september 2015 den 11:51 #

  Blogg är parexelance tack så mycket!Ha en bra dag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: