Pappvin från Rhône

Det händer inte så ofta att jag får varuprover på vin att blogga om. Idag damp det dock ner en nyhet som lanseras förste februari i Systembolagets beställningssortiment.

Med min vanliga tur så var det ett tetravin! En côtes-du-rhône-village från den namngivna byn Cairanne av den klassiska druvblandningen grenache, syrah och mourvèdre. Åkesson som lanserar detta vin hade förra året en châteauneuf-du-pape på tetra som fick en hel del uppmärksamhet, mycket på grund av den vitsiga kopplingen till ”papp”. Denna gång begränsar sig lustigheten till den lilla meningen ”mis en carton par Tetra Pak”. Jaja. Bara att skruva upp den vita plastkorken och prova.

Färgen är medeldjup med en lite blåröd ton och så där lite ”disig” som sydfranska viner ofta är. Doften är medelstor, något eldig och dominerad av röda varma bär och med den där typiska lite örtigt, parfymerade lavendeltonen. Smaken medelfyllig, med måttlig syra och samma soliga, söta bär i smaken som fanns i doften. Tanninerna är måttliga och härligt torra och ger en snygg struktur som kontrast till den saftiga frukten och den aromatiska örttonen i eftersmaken. Rent, snyggt, balanserat och oklanderligt lättdrucket.

Utan någon större karaktär eller uttryck så är det här vinet ändå just så som ett rhônevin ska vara; bussigt, okomplicerat med viss struktur. Ganska överraskande och till ett riktigt bra literpris för ursprunget. Med tanke på stilen och förpackningen så är det svårt att tänka sig ett bättre picknickvin. Nu ska vi bara lägga den här vintern bakom oss.

Etiketter:, ,

Kategorier: Drycker, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

4 kommentarer på “Pappvin från Rhône”

 1. 27 januari 2011 den 22:55 #

  Det finns fler som gör sig lustiga av Chateauneuf du Pape. Brander i Kalifornien kallar t ex sitt rosévin för ”Chateauneuf-du-Pink”… 😉

 2. Juha Silfver
  28 januari 2011 den 7:33 #

  Et tu, Brute?
  Du börjar låta som Kronstam junior. Bussigt? Kartongvin från Åkesson som gett fulvinsimporten ett ansikte?
  Visste inte att du börjat med produktplacering. ; )
  Eller var det ironi?

  Ett roligt namn på en Rhonekopia från Sydafrika är ”Goats do roam in villages”.

 3. 28 januari 2011 den 8:05 #

  Väldigt klumpig produktplacering eftersom jag berättar att kartongen är ett varuprov.
  Och nej det var absolut ingen ironi. Vinet är en riktigt juste CdRV förpackningen till trots.

  Min favorit bland lustiga namn är samma sydafrikanska producents bordeauxkopia: http://cache.wine.com/labels/89026d.jpg

Trackbacks/Pingbacks

 1. Kiviks Äppelvin « Öhmans Mat & Vin - 08 maj 2011

  […] eller en presentcheck på smaksatt crème fraîche till mig. Kivik/Åkesson skickade dock ett tetra-vin i vintras och nu fick jag Kiviks Äppelvin med posten. Tack så mycket. Ren, stor, distinkt doft av […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: