Bourgogne hela dagen

Dagen har helt ägnats åt bourgogne. Den inleddes med att jag skulle hålla ett utbildningsseminarium för BIVB i min egenskap av officiell utbildare. Lätt nervöst (nja snarare väldigt nervöst) var det att stå i den stora salen där det dukats upp för provning av åtta viner på vita dukar för 65 personer. Inga problem i vanliga fall, men denna provning var på bortaplan och hälften av åhörarna utgjordes av Sveriges vinelit. Att provningen dessutom skulle hållas på engelska och att representanter från BIVB satt som ”kontrollanter” gjorde inte saken bättre. Jag överlevde (så även åhörarna) och jag kunde vingla ut med lätt huvudvärk till den stora provningen utanför.

Massor av bra viner av hög kvalitet presenterade av 27 producenter i en välorganiserad stationsprovning. Precis hur mycket viner som helst att prova och ett utmärkt exempel att få prova på den enorma diversiteten och bredden på vinerna från Bourgogne. Mycket svårt att plocka ut några enskilda viner men två stack ut lite extra.

Jean-Marie Chaland på Domaine Sainte Barbe har sina vingårdar i Mâconnais där han odlar ekologiskt och gör viner i små volymer. Hans vita viner från den varma årgåmgen 2009 var lite väl baktunga men hans crémant de bourgogne av årgång 2008 var magiskt bra. Endast 3000 buteljer producerade och vinet har legat över 20 månader på sin jästgällning. Saknar importör i Sverige,

Mycket stor, utrycksfull, frisk och komplex doft av jäst, gula frukter rök och rostat brös. Smaken var torr, fyllig, fruktig och mycket frisk med mycket små, fina täta bubblor och en rik mineralitet, fet fruktighet och en mycket lång eftersmak med en kvardröjande smak av mariekex.

En av de största överraskningarna och roligaste vinerna var 1996 Chablis Vieilles Vignes Domaine Sainte Claire på magnumbutelj från Jean-Marc Brocard. Det är en snart femtonårig ”vanlig” chablis som visar hur väl dessa viner kan åldras och utvecklas om de ges tid. Det är samma vin som årgång 2009 som finns tillgängligt på Systembolaget, men den ska inte sparas då den inte har samma friska, fina syra. Årgång 1996 släpps nästa vecka i ett begränsat parti för 500 spänn. Häng på låset!

Stor, frisk, komplex och utvecklad doft av smör, popcorn, gula, mogna frukter, rostat bröd, rök och mineralitet. Fyllig, fruktig, utveklad rik smak och avrundad, läskande syra, bra fokus och längd och ett knastertorrt, mineralrikt avslut. Otroligt läckert och njutbart!


Etiketter:

Kategorier: Övrigt, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

7 kommentarer på “Bourgogne hela dagen”

 1. 16 februari 2011 den 19:04 #

  Jag kanske ska ta den med då… 🙂

 2. Claes
  22 februari 2011 den 11:19 #

  Brocard-magnumflaska inhandlad. Känns onekligen väldigt tillfredställande att lägga en så vacker flaska i vinförrådet. Tack för tipset!

 3. Per Stade
  22 februari 2011 den 23:02 #

  Vem kan motstå en sån beskrivning. Inte jag i alla fall. Konstigt nog verkar det finnas ganska många flaskor kvar, trots det mycket förmånlig priset.

 4. Per Stade
  25 februari 2011 den 21:04 #

  Vad tror du om lagringspotentialen? Jag menar om jag skulle glömma någon flaska i förrådet.

  • 25 februari 2011 den 21:09 #

   Det finns säkert ett par år kvar på topp innan den börjar tappa spänst.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Gammalt & nytt « Öhmans Mat & Vin - 03 april 2011

  […] vinerna fanns det en viss pedagogisk idé. Både 2009 Bourgogne Blanc från Clotilde Davenne  1996 Chablis Vieilles Vignes Domaine Sainte Claire från Brocard har jag skrivit om tidigare. Nu ställdes det unga strama vinet mot det utvecklade […]

 2. Enkla njutningar med Clotilde Davenne « Öhmans Mat & Vin - 10 februari 2012

  […] sparat en magnum av 1996 Chablis från Jean-Marc Brocard då Clotilde Davenne var vinmakare där. Jag skrev om detta vin för ett år sedan och denna ”enkla” chablis visar hur makalöst väl dessa viner klarar lagring och hur […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: