Sydfransk gryta

Ytterligare ett recept med inspiration från Allt om Mat.  Har ingen aning om vad exakt som är sydfranskt med denna gryta, men galet god blev den och duktigt mättande med alla goda tillbehör. Räcker till åtminstone 6 personer.

Skär 2 kg högrev i stora grytbitar. Stek köttet i omgångar i smör och olja så att de blir ordentligt brynta. Koka ur stekpannan med rött vin (totalt 6 dl) mellan varje omgång och lägg kött och stekspad i en tjockbottnad gryta. Grovhacka 3 gula lökar och 4 vitlöksklyftor och fräs på medelhög värme i cirka 5 minuter. Släng ner löken till köttet tillsamman med 10 strimlade (klippta) soltorkade tomater, 2 msk kalvfond, 2 tsk salt och en tekula med 1 tsk rosmarin, 1 tsk timjan, 2 lagerblad och 10 svartpepparkorn. Fyll på med rött vin och eventuellt lite vatten så att det knappt täcker. Koka upp, lägg på lock och in i ugnen på 125° i 3 timmar. Skiva 2-3 chorizos ganska tunt, stek knaprigt och vänd ner i grytan. Servera med kokta, gröna linser (helst puylinser), potatismos i vilket du blandar lite getost och haricots verts.

Etiketter:,

Kategorier: Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

One Comment på “Sydfransk gryta”

  1. 28 mars 2011 den 12:37 #

    Vitköken är vanligare i södern, liksom tomaten. Och naturligtvis korven, som kommer från andra sidan pyrennerna och så till slut PUYlinser. Det andra finna väl i vilken fransk gryta som helst ;), men mättande blir den säkert. Linser är luriga!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: