Champagnedagen

Dagen har spenderats på den traditionella champagnedagen på Savoy i Malmö. En trevlig tillställning med 14 importörer och runt 150 besökare. Inte så magnifikt och välbesökt som i Stockholm och tyvärr nästan inget av de små originella odlarna och producenterna. Men bland alla gamla bekanta hittade ändå en favorit på återbesök och en ny bekantskap som imponerade. Dessutom fick jag tillfälle att upptäcka att champagnekexen fungerade utmärkt ihop med torr champagne.

En nyårsafton för några år sedan provade jag NV André Clouet ”1911” för första gången och den imponerade stort. Vinet har en ultratraditionell presentation inlindad i halm och med riktig folie långt ner på flaskan. Karaktären är kraftfull med doft av rostat bröd, jordgubbsmarmelad, vispad grädde och limeskal. Mycket torr, ganska fyllig med bra frukt, röda bär, citrus, smakrik, hög och frisk syra och lång, stram eftermak. Som kontrast till presentationen är den låga dosagen (sockerhalten) mycket låg. Läcker.

Från Kajsa Wines kommer NV Lenoble ”Cuvée Intense” som levererar mogen, gul frukt, citus, vanilj och lite mandel. Bra kropp, mycket fruktig med frisk syra och en fin ekstruktur och tydlig mineralitet som stramar upp. Mycket välgjord, balanserad och trevlig champagne som säkert står upp mot många olika rätter. Ännu mer karaktär har 2002 Lenoble Grand Cru Blanc de Blancs med stor, uttrycksfull doft av citrus- och limeskal, grapefrukt och rökig mineralton, ganska kraftfull smak med mycket hög och frisk syra som balanseras av bra frukt. Lång, mineralstram eftersmak med liten aptitretande beska. Båda två levererade mycket karaktär till ett mycket bra pris. Ser fram emot att få prova fler viner från Lenoble.

Dagens konstigaste var en Louis Roederer på magnum från den extremt heta årgången 2003. Vinet hade en påtaglig rostad kaffeton som man sällan stöter på i champagne. Smaken var fyllig med en avrundad syra. I eftersmaken kom en högst påtaglig bitterhet som totalt sänkte vinet och som fick mig att snabbt leta upp något annat att skölja med. Som tur var fanns det gott om den varan.

Kategorier: Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

One Comment på “Champagnedagen”

  1. 14 april 2011 den 10:42 #

    Tackar for tipsen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: