Nedslag i Ungern

Landade idag i Budapest och hann uppleva en eftermiddag med gulasch, god öl, tung cigarettrök (tack för rökförbudet i Sverige!) och intressanta destillat innan schemat för MW-seminariet tog vid. Inte så tungt till att börja med då det var en provning upplagd som en avslappnad vandring mellan producenter från olika regioner i Ungern. Det generella intrycket av vinerna som presenterades var att de var välgjorda, moderna och…ganska ointressanta. Ett par undantag fanns förstås.

Vinerna som stod ut mest var från Gróf Buttler i Eger. Det var längesedan vi hade något ”tjurblodsvin” på Systembolaget, men med tanke på kvalitetetn här så kanske det är dags för en relansering. Det vita vinet var av den aromatiska druvan viognier och hade en mycket stor, något eldig (15%), fruktig doft av apelsinmarmelad, hallon, lemoncurd och cointreau. Smaken var fyllig, mycket fruktig och frisk med en balanserad fatkaraktär och rika toner av citrus, apelsin och kryddiga aromatiska toner. Storartat och kraftfullt i oblyg stil. Det mer klassiska röda vinet hade en stor doft av mörka, mogna bär, blåbär och vaniljgrädde samt en viss eldighet. Smaken var fyllig, fruktig och något syltig med blåbärston, frisk syra och en lång balanserad eftersmak med fatstruktur och koncentration. Tankarna for osökt till Kalifornien. Jag känner en (1) person i Ungern och hon bara råkade vara representant för denna producent. It’s a small world.

Imorgon dags för en hård provningsomgång, workshops, föreläsningar och avfärd mot Tokaj. Kanske hinner jag med en uppdatering imorgon kväll.

Kategorier: Resan till Ungern, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

2 kommentarer på “Nedslag i Ungern”

  1. kerstin
    15 april 2011 den 9:22 #

    Small world :)) verkligen.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Tjurblodet är tillbaka | Öhmans Mat & Vin - 11 oktober 2012

    […] röda viner från Ungern. Varför inte  en egri bikavér från Gróf Buttler som jag tidigare skrivit om eller något av de utmärkta vinerna från regionen Szekszárdi. Till […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: