Da Vinci

Några läsare av denna blogg börjar kanske misströsta. Jag har på kort tid skrivit om lättöl, alkoholfri ”pastis” och rosévin och äppelmust. Beror det på att jag är inne i vit period? Nej, bara tillfälligheter. Jag kan utlova massor med vin framöver. Först måste jag dock bara få skriva om en gammal favorit som jag bunkrade upp av igår när jag besökte Kiviks Musteri och som jag nu sitter och läppjar på i solen.

Den mousserande måltidsdrycken Da Vinci fanns för länge sedan som alkoholfritt alternativ på Systembolaget men hittas idag endast på enstaka livsmedelsbutiker samt på musteriet. Det är synd, för det är ett riktigt bra alternativ till maten när man inte vill eller kan dricka vin. Drycken är framställd av en liten del vitt vin, citronsyra, socker och kolsyrat vatten. Det smakar som ett mellanting av vitt vin, mineralvatten och Sprite. Typ. Mycket ren, frisk, lätt och läskande smak som känns lite vuxen med smakbrytningen av vin. Bra som alternativ till läsk också och jättegott med en isbit och en limeskiva. Den här vill jag se på Ica i framtiden.

Etiketter:,

Kategorier: alkoholfritt, Drycker

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

9 kommentarer på “Da Vinci”

 1. 04 juni 2011 den 16:37 #

  Låter härligt. Minns faktiskt Da Vinci – long time ago though!!

 2. 04 juni 2011 den 19:36 #

  samma här, det är typ 1991 eller så… riktigt gott och inte så sött!

 3. Per Stade
  04 juni 2011 den 21:26 #

  En liten skvätt rödvin toppat med kallt vatten är inte heller dumt som måltidsdryck när man vill ha något nästan alkoholfritt.

 4. Uffe
  04 juni 2011 den 21:41 #

  Underbart! En till som insett hur jä..a god daVinci är!
  Att inte ICA, eller COOP tar in den i sortimentet är helt obegripligt! Det är helt enkelt det bästa alkoholfrioa alternativet till vitt vin, till öl, till…ja, till vad som helst!

 5. Kurt
  21 juli 2011 den 20:16 #

  Det var en utmärkt dryck till räkorna en söndag kväll då det begav sig för 30 år sedan.

 6. Ulf
  22 juli 2011 den 12:08 #

  Da Vinci minns jag från sommaren 1987 då vi flyttade från ett Kiruna där björkarna ännu inte spruckit ut sista juni till ett Ursviken i hösommar! Räkor och rostat bröd på balkongen, med några flaskor iskalla Da Vinci! Underbart! Jag kan bara hålla med Uffe från den 4e juni. Att varken Coop eller iCA tar in den i sortimentet borde vara rent tjänstefel!

 7. 16 december 2014 den 13:42 #

  Da Vinci var helt underbart, men ack, så svårt att få tag på! Jag minns att en väninna fick bunkra åt mig när hon bilade på Österlen. Finns det månne kvar någonstans? Håller med om att de stora kedjorna verkligen borde ta in det! Kanske går det inte att leverera i deras volymer?

 8. 18 december 2014 den 7:53 #

  Jag gjorde det enkelt för mig. Skickade ett mail till Kiviks Musteri och frågade om var man kunde få tag i Da Vinci här i Sala/Västerås. Jag fick följande trevliga svar:
  Hej!
  Vi har verkligen försökt att få ICA att ta in vår Da Vinci, men har än så länge inte lyckats.
  Grossisten Bergendahls har den inne på en del av sina butiker, ex. City Gross. Det finns City Gross både
  i Västerås och i Uppsala, men jag rekommenderar att du ringer butiken innan så att de säkert har Da Vinci hemma.
  Artikelnumret är 276733 hos dem.

  Lycka till!

  Med vänlig hälsning
  Gunilla Svensson

  Jag åkte till CityGross här i Västerås och fick genast tag på 7 flaskor!
  Underbart!

  /Ulf

Trackbacks/Pingbacks

 1. Lucu Food « Öhmans Mat & Vin - 14 augusti 2011

  […] en timme och botaniserade bland varorna. Hittade många roliga alkoholfria öl och (kors i taket!) Da Vinci till lägre pris än på musteriet. Här fanns också en uppsjö av filodegsvarianter, små polska […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: