Punkig bryggarhund i ledband

Brewdog är det skotska uppstickarbryggeriet som infört punken i bryggerinäringen och blivit omåttligt uppskrivna. Man brygger udda öl som sticker ut och skapar rubriker och ovärderlig marknadsföring. En del är väl mer intressanta än bra och de flesta förtvivlat överhumlade som så många andra öl från nya mikrobryggerier. Det är en stil som jag har lite svårt för. Den påminner alltför mycket om när vinvärlden var överentusiastiska över ny ek och man glömde bort frukten. Lika lite som vintillverkning handlar om timmerlogistik lika lite brygger man öl på humle. Det är frukt och malt som är huvudsaken. Anser jag.

Nåväl. Även om Brewdog inte gör öl som jag köar för så kunde jag inte motstå de flaskor som stod i det alkoholfria sortimentet på Systembolaget. Nanny State ”insanel hopped imperial mild” kom till som svar på anklagelser om alltför alkoholstarka öl. Ursprungligen var ölen på 1,1% men för den svenska marknaden har man fått ner den till 0,5%.

Ölet har en fin, men inte helt klar, bärnstensfärg och det täta krämgärgade skummet har en lite udda grön nyans som gissningsvis kommer av den kraftiga humlingen. Intensiv, parfymerad humlearom som nästan känns lite syntetisk och ligger tung över en litesn ton av torkade aprikoser och säd. Kroppen är vattnigt tunn och smaken kantrar genast av en fullständigt barock humlebeska som för tankarna till stopp-o-väx. Eftersmaken är lätt metallisk, tydligt parfymerad och med en svår beska som inte ger med sig.

Fullständigt onjutbart. Men är det punk? Tja, om vi föreställer oss ett punkband av fullständigt tondöva UNF:are som sköter sin hygien med ohemula mängder av AXE.

Här är några som lyckats med lågalkoholöl däremot.

Etiketter:, ,

Kategorier: alkoholfritt, Drycker

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

5 kommentarer på “Punkig bryggarhund i ledband”

 1. Martin
  28 juni 2011 den 18:35 #

  Precis vad jag tyckte, även om jag inte hade förmågan att uttrycka det i ord på ett så fint sätt. Det mer blev ” fy fan vad beskt! ”

 2. Emil
  30 juni 2011 den 16:26 #

  Tycker de gör rälig öl. Annars finns det väldigt fin skotsk öl av mikrotyp tycker jag, men inte i Sverige. Angående humle så är det väl en smaksak men jag tycker många amerikanska ölsorter (som du kanske syftar på) är välbalanserade trots sin humlebeska.

 3. 30 juni 2011 den 16:31 #

  Den där trenden med humle på korsen och tvärsen börjar som tur är ge med sig. Jag tror att vi snart kommer se att maltighet och drickbarhet blir ledord när entusiasterna fått leka av sig den värsta beskan.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Halkfria öl – toppar och floppar « Öhmans Mat & Vin - 14 augusti 2011

  […] Riktigt bra lågalkoholöl hittar du här samt en grymt bitter öl från ett kultbryggeri här. […]

 2. Tre ale med karaktär « Öhmans Mat & Vin - 06 september 2011

  […] på trenden med överhumlade öl. Jag har aldrig varit särskilt förtjust i deras öl och hade deras ruskiga alkoholfria öl i färskt minne. Redan vid doften blev jag dock vänligare sinnad. En stor, blommig och fint […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: