Jamies enkla dauphinoise och senapskyckling

Ville testa hur lätt det är att göra Jamie Olivers ”30 minutes meal”. Det ser ju så himla enkelt ut. Trots att jag hoppade över grönsakstillbehöret och desserten så tog det 45 stressiga minuter. Då är ju jag inte heller en ovan matlagare. Å inte blev det så snyggt som i Jamies presentation heller. Fast väldigt gott.

Förenklad dauphinoise: Skiva 750 g fast, tvättad potatis med skalet kvar mycket tunt i exempelvis en matberedare. Skiva också en röd lök. Lägg i en vid kastrull. Slå på en skvätt hett vatten, knappt 2 dl grädde, 2 pressade vitlöksklyftor, 4-5 sardeller, 2 lagerblad, lite timjan, salt, nymalen svartpeppar och riven parmesan. Koka upp och låt sjuda under lock tills potatisen mjuknar, cirka 6-8 minuter. Häll över det hela i en ugnsform, riv parmesan över och gratinera i ugn på 225° i 15 minuter.

Senapskyckling: Klappa in kycklingfiléer med skinn med senapspulver (1 tsk per filé), salt och svartpeppar. Stek i olivolja, först på skinnsidan. Akta så det inte bränner vid. Efter ungefär en kvart strör du över finskuren vårlök eller en liten purjolök, 2 dl vitt vin och 1 dl grädde, 3-4 pressade vitlöksklyftor, lite färsk rosmarin och 2 tsk dijonsenap (enligt originalreceptet ska den vara grovmalen). Låt sjuda 5 minuter, lägg på ett lock och låt sjuda tills kycklingen är helt färdig. Plocka upp filéerna, skiva på snedden och lägg tillbaka i såsen.

 

Etiketter:,

Kategorier: Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

6 kommentarer på “Jamies enkla dauphinoise och senapskyckling”

 1. 11 augusti 2011 den 22:48 #

  Ja, de gäller verkligen att vara förberedd in i mista detalj om man ska hinna med hans 30 minuter…. För att inte tala om hur mkt disk de blir överallt! Den tiden av förberedelser tillhör ju faktiskt en middag enligt mig att röja kök o bord och torka rent o ha disken gjord eller inplockad i maskin! Nåja, jag är hur som haver glad att hitta detta inlägg hos dig, jag vet ju att du har en förkärlek till hans program och jag tänkte en stilla stund igår, ”undra om inte Öhmans” blir först ut med detta för det tilltalade mig, och så även dig tydligen! Hurra för Jamie men dom där förberedelserna tar lika mkt tid som middagen om inte mer, och efterarbetet likaså! Recepten han levererar gillar jag dock skarpt men jag tar den tickande äggklockan med en nypa salt! 😉 Ha en fin helg, och må gott! /Linda

 2. 12 augusti 2011 den 16:28 #

  Jamies recept blir alltid bra! Men framförallt gillar jag hans ambition att få fler människor att laga mat och äta bättre. Men att säga att måltiderna tar en halvtimme att laga kommer nog att resultera i en hel del kökskatastrofer.

 3. sara
  13 januari 2012 den 18:14 #

  jag gjorde allt med dukning osv på 40 minuter så ni får snabba till er lite! jag är 14 år och älskar jamies recept ägerboken själv och det är underbara recept. ha det bra och lycka till med matlagningen,

 4. 17 februari 2015 den 15:22 #

  Låter väldigt gott! brinner verkligen för Jamie men instämmer att 30 minuter verkar ganska lite… Bestämde mig testa denna maträtt imorgon…vi får se hur mycket tid tar de för mig…

 5. britt
  29 november 2015 den 13:37 #

  Visst skulle det väl vara lite riven muskot oxå??

  • 29 november 2015 den 13:43 #

   KOmmer jag inte ihåg. Det är över fyra år sedan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: