Rust en Vrede ”1694 Classification”

Idag bjöds eleverna på sommelierutbildningen på ett överraskningsvin helt blint. Inte ens jag visste vad det var.

På uppmaningen om spontana reaktioner kom ”lättdrucket”, ”fruktigt”, ”obalanserat” samt ”trevligt och prisvärt om det kostar runt 150 kronor.” Själv tyckte jag att det var ett ganska snällt, fruktigt och mjukt vin i modern stil som dock kantrade över av lite för mycket alkohol och som avslutades med en tydlig beska.

Döm om vår förvåning när det visade sig vara 2007 Rust en Vrede ”1694 Classification” från Stellenbosch i Sydafrika. Det här ska tydligen var en superprestige av priset 800 kr att döma (enligt uppgift hela 1500 kr på egendomen). Men priset var det enda som var superptrestige med detta vin. Helt obegripligt pris för ett vin som saknar någon vidare struktur längd, balans och komplexitet…och charm.

Som tur är ska jag på två dagars ”träningsläger” i London som enbart ägnas åt sydafrikanskt vin. Kanske lär jag mig att uppskatta landets röda viner där. Om inte så är jag nog ett hopplöst fall.

(Sorry Maja!)

Etiketter:, , ,

Kategorier: Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

6 kommentarer på “Rust en Vrede ”1694 Classification””

 1. 04 oktober 2011 den 4:27 #

  Jag blev övertygad först efter att ha provat gammal shiraz och pinotage från 60 och 70-talet. Jag vet inte om de petroleum- och rökassociationerna man får med unga viner från Sydafrika försvinner med lagring eller om det bara är en olycklig skiftning i stil som många moderna vinerier därifrån gjort. Hursomhelst, öppnar de något gammalt så se till att inte missa det!

  • 04 oktober 2011 den 7:28 #

   Tyvärr var provningen med gamla viner fullbokad. Hittar säkert något något ungdomligt som är trevligt.

   • 07 oktober 2011 den 1:14 #

    Mullineux från Sadie är ju alltid en upplevelse, känner man sig lite extra vulgär så går inte Palladius av för hackor heller…

 2. Andreas Blomquist
  06 oktober 2011 den 15:18 #

  Anders, jag var nere i Stellenbosch i juni tillsammans med en kollega och vi besökte då givetvis Rust En Vrede.
  1694, som då kostade 1248 Rand på egendomen var en besvikelse även för oss. Däremot hade grannegendomen Haskell två riktigt fina viner, Haskell Aeon, underbart vin att dricka direkt nu, faktiskt det bästa vi provade där nere av drygt 400 viner. Det andra hette Haskell Pillars och var även det otroligt bra, ett snäpp över Aeon men inte riktigt drickfärdigt ännu. Aeon kostar 399 kronor på SB och Pillars 5-600 kronor.
  Prova någon av dem så ska du se att himmelriket även finns representerat i Sydafrikanska viner.

  • 06 oktober 2011 den 15:31 #

   Tack för tipset. Ska hålla utkik efter Haskell i London.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Tokara och bloggarens dåliga samvete « Öhmans Mat & Vin - 04 oktober 2011

  […] gårdagens sågning av Rust en Vrede kändes det som alla sydafrikanska viner åkte med. Det var inte meningen. Jag fick lite dåligt […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: