Cap Classique – sydafrikanska bubblor

Jag brukar få frågan om det finns bra alternativ till champagne från andra delar av världen. Jag brukar då nämna cap classique från Sydafrika. Mousserande viner med denna benämning är gjorda med samma metod som champagne (andra jäsning på flaskan) och oftast på samma druvor. Pinot noir och chardonnay är de vanligaste följt av Sydafrikas älskling chenin blanc och förvånande nog pinot meunier som annars i princip bara återfinns i Champagne. Ytterligare krav är att vinet ska vila minst 12 månader på sin jästfällning i flaskan, det är längre än för både cava och crémant.

Efter att ha testat runt 15 olika cap classique kunde jag urskilja några gemensamma drag. Jämfört med champagne har de en något lägre syra, fetare frukt samt mycket fina bubblor som ger en nästan krämig mousse. Kvaliteten är också mycket jämn och stilen kan väl sägas vara mer publik och insmickrande än den klassiska förebilden.

Här är två viner som av Platter’s Wine Guide utsetts till de bästa.

2009 Topiary Blanc de Blancs Méthode Cap Classique är enbart framställd av chardonnay och har haft 15 månader på jästfällningen. Ljus färg och mycket tät, fin, krämig mousse. Frisk, fruktig, citrusdominerad doft med inslag av bröd och jäst. Fyllig, mycket fruktig, torr med tydliga inslag av citrus, äpple, toast och en lång, rik eftersmak med umamikänsla.

NV Colmant Brut Chardonnay Méthode Cap Classique är framställt av grundvin som delvis jäst på ny ek samt av reservviner från tidigre år och har haft 45 månader (!) på jästfällningen. Ljus färg och tät mousse. Stor doft av grädde, broche, citrus och vita vinbär. Fyllig men mycket krämig mousse, stram och frisk med antydan till ekstruktur, fyllig och bra fruktighet och en lång, ren nästan stålartad eftersmak. Snyggt!

Här är vad som finns tillgängligt på Systembolaget av bubblande sydafrikaner.

Etiketter:, , ,

Kategorier: Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Snyggt bubbel från Sydafrika | Öhmans Mat & Vin - 02 augusti 2012

    […] blev imponerad av de mousserande vinerna i höstas när jag provade igenom en hel del men sedan dess har jag tyvärr inte provat några. Passade därför på att rätta till det […]

  2. Snyggt bubbel från Sydafrika | Öhmans Mat & Vin - 02 augusti 2012

    […] blev imponerad av de mousserande vinerna i höstas när jag provade igenom en hel del men sedan dess har jag tyvärr inte provat några. Passade därför på att rätta till det […]

  3. En summering av Sydafrika | Öhmans Mat & Vin - 02 oktober 2012

    […] ger längre kontakt med jästen för en bredare fylligare stil. Fetare stil har även mousserande methodé cap classique (eller MCC) som genomgående håller […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: