Slank stege upp till smakhimlen

Inte långt från Barcelona och den spanska solkusten ligger det karga och bergiga Priorat där vinstockarna kämpar i den röda skiffern som kallas llicorella. Vinerna härifrån är idag omsusade, omtalade och högt prisade (på flera sätt) för sin kraft och koncentration.

Själv upplever jag att uttrycket av druvorna garnacha och cariñena från området gärna blir lite endimensionellt och likriktat i den fruktiga, alkoholrika stilen med mycket ny ek. Därför var det roligt att prova 2008 Scala Dei Prior från Cellers Scala Dei. Egendomen har sitt ursprung i det kloster som anlades för runt 950 år sedan och som anlade de första vinodlingarna i området. Namnet Scala Dei betyder ”guds stege” och anspelar på en uppenbarelse som upprinnelsen till klostrets tillblivelse. Hela området sägs också ha fått sitt namn efter klostrets abbott (prior).

Vinet skiljer sig från många andra viner från området genom att ha en mycket frisk, slank, bärig kropp med mycket inslag av röda bär, tydlig och elegant mineralitet i den långa, balanserade eftersmaken. Alkoholen är inte särskilt närvarande och vinet spelar mer på elgegans och finess än på koncentrerad och tungfotad frukt. Läckert och njutbart i stora klunkar. Mycket humant prissatt till 219 kr. Tyvärr finns bara ett fåtal flaskor kvar i landet, men det dyker förmodligen upp i beställningssortimentet.

Rösta gärna på min blogg till Matbloggspriset 2011 om du gillar den.

Etiketter:,

Kategorier: Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

One Comment på “Slank stege upp till smakhimlen”

  1. 20 oktober 2011 den 14:54 #

    Intressant med lite elegantare prioratviner. De brukar ju som sagt ofta vara överhettade vaniljbomber med massor av mogen frukt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: