Mintkyssar

Mintkyssar är ett julgodis som för mig är intimt förknippat med barndomen. Den spröda, sockriga smaken med den intensiva mintigheten och den mörka chokladpluppen smakade så annorlunda, vuxet och lyxigt.

Det här var första gången jag gjorde dem själv. Lite pilligt när man ska klicka ut dem och hålla smeten smidig. Ett tips är att dubbla satsen när man ändå håller på för de blir inte många kyssar av det här receptet. Ett annat tips är att bryta ned blockchokladen direkt i spritspåsen och smälta den i mikron. Detta förutsätter förstås att spritstyllen är av plast.

Rör ihop 2 dl florsocker, 1 msk glykos (inte glukos), 0,5 dl vatten och 1 krm 24%-ättiksprit och värm i en kastrull på spisen. Koka lagen tills termometern visar 115°C. Häll lagen i en liten, värmetålig, oljad (neutral matolja) bunke och låt svalna i ungefär en kvart.. Droppa i 3-4 droppar pepparmintarom och rör tills det börjar vitna. Ställ ner bunken i en kastrull med sjudande vatten och rör tills massa tjocknar något och blir vit. Klicka ut på bakplåtspapper. Smeten ska vara så pass lös att den rinner ut och blir slät. Om smeten är för fast rör du ner några droppar vatten och värmer igen. Låt stelna. Smält lite blockchoklad och spritsa ut på mintplattorna.
Förvara torrt i rumstemperatur.

Etiketter:, ,

Kategorier: Julrecept, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

5 kommentarer på “Mintkyssar”

 1. kerstin
  22 december 2011 den 9:46 #

  Systser Carins favorit som barn.

 2. 22 december 2011 den 13:10 #

  Tack, Anders – inser när jag läser detta vad som saknats i mitt liv de senaste decennierna (hur kan man glömma bort mintkyssar, kan man fråga sig, men på det hela taget är jag glad att jag på ett ungefär minns vem jag är). Ska för säkerhets skull lura Hustrun att göra de här kyssarna…

 3. 23 december 2011 den 9:50 #

  Väldigt fina! Vill passa på att önska dig en riktigt god jul 🙂

 4. Viveka Hedberg
  23 december 2011 den 15:05 #

  Nu är det färdigbakat, färdigkokt och färdigfixat! En God Jul önskar jag dig!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Alla julrecept 2011 « Öhmans Mat & Vin - 22 december 2011

  […] Mintkyssar […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: