Harissa

Jag har aldrig riktigt blivit vän med eller lärt mig hantera chili. Uppriktigt sagt så är jag ganska okunnig på området. Jag måste ta genvägen via harissa för att det ska bli bra.

Den som följer min blogg vet att jag ofta har med någon tesked harissa när det ska till lite hetta i smaken*. Harissa är en tunisisk chilipasta som är vanlig över hela Nordafrika och som bland annat används för att smaksätta couscous. Det är ingen ren chiliprodukt utan kan ha lite olika smaksättningar beroende på tillverkare eller varifrån den kommer. Vanligast är kummin, koriander och vitlök. Pastan brukar säljas i små glas- eller plåtburkar, men problemet med dem är hållbarheten. Harissa har en tendens att mögla i burken lika fort som man säger piri-piri.

Därför blev jag jätteglad när jag hittade mitt favoritmärke Harissa du Cap Bon i tub på 70 g. Perfekt att dosera ur och bra hållbarhet. I Malmö kan man hitta tuberna på Lucu Food för sju kronor. Jag har laddat upp med ett litet lager.

*Det är också anledningen till denna post. Många vet inte vad harissa är så nu kan jag länka hit.

Etiketter:, , ,

Kategorier: Övrigt

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

11 kommentarer på “Harissa”

 1. Kalle B
  16 februari 2012 den 21:40 #

  Ja, då får det bli en favorit i repris för de som missat den. Om man inte harissa kan man tabasco. Förlåt mitt tvångsmässiga beteende, medicinerna är inte riktigt bra inställda just nu.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Persisk kyckling…eller nå’t « Öhmans Mat & Vin - 19 mars 2012

  […] värme tills löken mjuknat. Slå i 0,5 dl tomatpuré, 1 msk milt parikapulver, knappt 1 tsk harissa, 1 tsk kryddpeppar, 2 lagerblad, 6-8 kardemummakapslar och låt fräsa en stund. Slå på 4 dl […]

 2. Liksom en nordafrikansk lammgryta typ « Öhmans Mat & Vin - 11 april 2012

  […] 2 kanelstänger, 1 msk kardemummakapslar, 1 tsk fänkålsfrön, 2 torkade lime (perforerade), 1 tsk harissa, 2 tsk salt och låter det hela få ett uppkok. Lägg ner lammsteken, lägg på locket och ställ […]

 3. Frisk och kryddig fisk « Öhmans Mat & Vin - 16 april 2012

  […] sprid ut över fisken. Vispa samman 3 dl smetana (eller creme fraiche) med 1 msk spiskummin, 1 tsk harissa och det finrivna skalet från en citron. Klicka ut över fisken och skjuts in i ugnen på 175° i […]

 4. Kyckling kokkinisto « Öhmans Mat & Vin - 13 maj 2012

  […] kryddpeppar, 1 msk oregano, 1,5 krm malen kryddnejlika, 2 kanelstänger, 2 tsk salt och 1 tsk harissa. Vänd runt och låt puttra cirka 10 minuter. Slå på 5 dl rött vin och 1 msk rödvinsvinäger, […]

 5. Yoghurtmarinerad kyckling 2.0 « Öhmans Mat & Vin - 26 maj 2012

  […] dl yoghurt, 1 msk spiskummin, 1 msk paprikapulver (gärna rökt), 1 msk chilipulver, 2 tsk harissa, 1 tsk salt, 2 msk olja, 2 msk flytande honung och 2-3 rivna vitlöksklyftor. Häll i en […]

 6. Garbanzogazpacho – bästa sommarmaten « Öhmans Mat & Vin - 27 maj 2012

  […] 1 pod grönsaksbuljong eller motsvaravde fond på flaska, 2 grovt hackade schalottenlökar, 1 tsk harissa och en halv skalad och grovt delad gurka. Lägg eventuellt även i 12-15 skalade mandlar för lite […]

 7. Gräddig, svampig köttfärssås « Öhmans Mat & Vin - 16 juni 2012

  […] 3 msk koncentrerad oxfond, 3 msk japansk soja, 2 msk sherryvinäger, 5 msk tomatpuré och 1-2 tsk harissa och låt fräsa några minuter. Slå på 3 dl vispgrädde, mal över rikligt med svartpeppar och […]

 8. Limousin på Österlen | Öhmans Mat & Vin - 30 juli 2012

  […] har ingen lag och eftersom det dessutom saknades svartpeppar till köttet rörde jag ner en klick harissa hemifrån i såsen. En perfekt smakbrytare till det underbart möra och smakrika köttet. Med en […]

 9. Balkanbiffar | Öhmans Mat & Vin - 18 augusti 2012

  […] ett ägg i en bunke och blanda det med 2 msk skorpmjöl, 2 tsk milt paprika pulver, en klick harissa och 1 msk oxfond från flaska. Blanda i 600 g färs (jag använde 50/50 kalv och lamm, men ren […]

 10. Liams pastasås | Öhmans Mat & Vin - 06 oktober 2012

  […] svårt att hitta men brukar finnas där man säljer polska livsmedel), 3 msk tomatpuré,  1 tsk harissa , 1 msk japansk soja och 0,5 msk basilika och låt koka ihop. Späd med resten av de passerade […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: