Nudelsallad och szechuantorsk

Jag gillar verkligen asiatisk mat men lagar det nästan aldrig. Efter besöket och matfrossan på Formosa har jag mer och mer närmat mig tanken på att försöka mig på denna form kokkonst. När de idag pratade kinesisk mat på radion så insåg jag att min påse med szechuanpeppar skulle få göra tjänst. Det blev en smakrik, men inte het, aromatisk torskrätt med balans mellan syra och sötma som med fördel serveras med lite ris och den fantastiskt fräscha, kalla nudelsalladen.

Skär 400 g torskfilé i bitar, lägg i en form och pressa över en halv lime. Strö över lite drygt 0,5 tsk salt och 1 tsk szechuanpeppar som du krossat lätt samt strimlad salladslök eller späd purjolök. Slå på 2 msk sake (eller finosherry) och 2 dl kokosmjölk. Ställ in i ugn på 175° i cirka 20 minuter eller tills fisken är färdig.

Strimla 2 st zucchini spaghettifint (om du inte har en grönsaksstrimlare så är det dags att skaffa en) men lämna kärnhuset. Blanda med ett par teskedar salt och låt dra en stund i ett durkslag. Hacka en näve färsk koriander grovt och blanda samman med zucchinin samt pressa över saften av en halv lime. Blanda även ner en näve ärtskott (kan ersättas med strimlade sockerärtor). Tillaga ett par portioner risnudlar efter anvisningar, skölj i kallt vatten och blanda med grönsakerna. Smaka av eventuellt av med salt.

Etiketter:, ,

Kategorier: lättlagat, Recept, Sake

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: