Stilig vinho verde, fynd från Dão och en periquitautmanare

Provade ett gäng portugiser idag varav några stycken kan rekommenderas.

Först ut är vita, ekologiska 2009 Quinta do Ameal av druvan louriero. Vinet kommer från Vinho Verde i norra Portugal men har inga likheter med de pärlande billiga viner som många tänker på när området kommer på tal. Här har vi ett vin av hög kvalitet och med uttalad karaktär. I glaset kombineras gula och gröna äpplen med mogen citrus, liten örtighet och en lätt rökig mineralitet. Men det är i munnen som man märker den extremt fint fokuserade, mogna frukten och den mycket fina, höga och slanka syrorna. Lång, välbalanserad eftersmak med tydligt mineralgrepp. Mycket läckert, som en riktigt bra chablis!

Jag trodde det var omöjligt att hitta ett bra och personligt vin under sjuttio kronor. Tji fick jag för här kommer 2009 Dão Casal Mor Reserva för bara 56 kronor! Det är en röd portugis i den lite äldre stilen med en kryddig, lätt utvecklad, rödfruktig och lite intressant doft. Smaken är långt ifrån den publikt fruktiga, moderna och saftiga stilen. Här är det istället lite torkad frukt, friska syror och lite avrundade tanniner. Enkelt, lite egensinnigt men med bondsk charm. Ett vin som gjort för stora fester där man ställer fram en mustig gryta, bröd att bryta och dricker vin i stora klunkar ur duralexglas.

Provade åter Periquita Reserva som jag testade och sågade för några år sedan. Då var det årgång 2005 men ett hopp till 2008 gjorde inte saken bättre. Spretig, gles, syltig frukt och en påklistrad vanilin-ek.Trist att en sådan storsäljare inte kan hålla en högre nivå. Men från samma område, samma årgång och till samma pris får man istället 2008 Meia Pipa. Mer stuns i frukten, lite kryddighet, bra friskhet och strävhet. På det hela taget mer fokus och ett mycket bättre köp!

Etiketter:, , , , , ,

Kategorier: Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

3 kommentarer på “Stilig vinho verde, fynd från Dão och en periquitautmanare”

 1. 27 februari 2012 den 22:44 #

  Har du nån bra länk till nåt med portugisiska viner? På svenska eller engelska. Knepigt med portugisiskan;) Gärna nån som översätter protuguisiska vin till de mer kända franska områdena. Det är ju knepigt när det har typ 250 druvor och områdena har så lika namn som Tejo, Alentejo, Alentejano osv….
  Det enda jag säkert lärt mig är att Vinho Verde är uselt i relation till de andra:)

 2. 27 februari 2012 den 22:49 #

  Kolla Wines of Portugal: http://winesofportugal.info/

  Den nya stilen av Vinho Verde är något helt annat än vad du en gång lärt. Många mycket bra viner. Prova Quinta do Ameal som jag skriver om till exempel eller Soalheiro.

 3. 28 februari 2012 den 23:39 #

  En tydlig guide! Ska kolla vidare.
  Tja, vi har ju testat en del. Slumpmässigt. Och blivit besvikna på just Vinho verde. Vit & röd. I början körde vi mer de kända Dao & Douro, men sen har det blivit mer Alentejano och Lissabonviner. Setubal verkar alltid ge prisvärda viner. Både röd Palmela och vit VR Peninsula de Setubal. Och sen muscatellen! Men problemet är att det ju är så många (orts-)namn, liksom i franska viner. Och nu när jag lärt mig dem så känns det som ett lotteri varje gång man väljer en portugisisk. Skulle vilja ha en guidebok som säger: Vill du ha en Macon så ska du ta… Vill du ha en Saumur-Champigny så ska du ta osv. Men Portugal är ju mindre, så det är kanske inte så stor skillnad som mellan Alsace & Rhone eller Vit Bourgogne och Chablis?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: