Kn*llgoda paprikor 2.0

Idag gjorde jag en variant på de knullgoda fyllda paprikorna. Har du inte prövat dem än så är det verkligen på tiden, du kommer inte att ångra dig. Dagens variant var en eftergift till det direktiv om kolhydratfattig mat som gått ut från Kära Hustrun. Passade även på att testa labneh, en färskost gjord av getyoghurt. Hittar du inte labneh så kan du ersätta den med fin fetaost.

Hetta upp olivolja i en stekpanna. Fräs 1 tsk kanel1 tsk timjan1 tsk oregano1 tsk paprikapulver (gärna rökt) och 1,5 msk spiskummin någon minut. Lägg ner en hackad gul lök och 2-3 hackade vitlöksklyftor och fräs tills mjukt. Lägg ner 500 g kalv-, nöt- eller lammfärs (jag använde 50/50 lamm och kalv) och fräs tills genomstekt. Slå på 1 msk sherry- eller vitvinsvinägeren buljongtärning/pod (gärna höns), 1,5 tsk harissa och 1 dl passata (tomatsås, jag använde min egna från i somras). Skölj en burk kikärtor, mosa dem och blanda ner i färsen. Låt koka in på medelhög värme 10-15 minuter. Rör om då och då. När färsen blivit ganska torr och fast är den klar. Blanda ner grovt hackad labneh (cirka 4 st golbollsstora ostar) eller en stor bit fårfeta. Ta upp grillade, inlagda paprikor* och låt dem rinna av något innan du fyller dem som strutar med färsen. Lägg i en ugnsfast form, häll över resten av tomatsåsensaltapeppra och ringla över olivolja. Gratinera i ugn på 200° i en halvtimme. Servera med sallad och ett gott lantbröd.

*Det går åt många paprikor. De är dyra att köpa i vanliga livsmedelsaffärer men i butiker med sortiment från medelhavet, balkan och mellanöstern brukar man kunna köpa jätteburkar för en spottstyver.

Etiketter:, , ,

Kategorier: Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

7 kommentarer på “Kn*llgoda paprikor 2.0”

 1. Ingrid
  10 mars 2012 den 14:12 #

  De enda paprikor jag hittat har varit ättiksinlagda, både här i landsorten där jag bor nu och när jag bodde mer centralt. Duger sådana?

 2. Ingrid
  12 mars 2012 den 20:24 #

  Tack! Jag får fortsätta leta.

 3. Ingrid
  17 september 2012 den 20:26 #

  Hej! Nu har jag äntligen lagat dessa paprikor, om än med black eye beans istället för kikärter. De blev jättegoda. Tack så mycket. Finns det något vin som passar denna lite syrliga och ganska kryddade rätt?

  • 09 mars 2015 den 15:22 #

   Hej Ingrid,
   prova med Moncaro Verdicchio eller A Mano Primitivo om du föredrar rött.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Labneh – getyoghurt och kärlek « Öhmans Mat & Vin - 15 mars 2012

  […] på en tapastallrik där den verkligen lyfte smakerna. Rörde ut några bollar i färsen till mina goda fyllda paprikor vilket gav fyllighet och syra. Användningsområdena är många och jag kommer ständigt att ha en […]

 2. Kn*llgoda paprikor ”goes green” | Öhmans Mat & Vin - 24 augusti 2012

  […] De fantastiska kn*llgoda fyllda och grillade paprikorna gjorde jag exempelvis en riktigt bra kolhydratfattig variant utav. Därifrån var steget inte långt till en helvegetarisk version. Enkel att göra då […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: